Gert Jan de Gier: 'Wij gaan voor circulaire daken. Elke dakpan is belangrijk.'

Ontdek het inspiratieverhaal van Brabants Besten Gert Jan de Gier.

Het Noord-Brabantse bedrijf Luijtgaarden bewijst dat ook daken duurzaam kunnen zijn. Met hun circulaire daken gaan ze voor zoveel mogelijk hergebruik en geen afval. Dat combineren ze met een sterke focus op sociaal ondernemen. Of hoe directeur Gert-Jan De Gier het samenvat: “Wij hebben geen afval en geen uitval.” 

 

Dakpannen oogsten 

Luijtgaarden werkt zowel voor particuliere klanten als grote coöperaties en aannemers. Hoewel je er ook terecht kan voor nieuwe dakpannen, zetten ze steeds meer in op circulaire alternatieven. Gert-Jan de Gier legt uit: “Na een jaar of 25 is een woning toe aan renovatie. Het dak krijgt dan ook meestal een opknapbeurt. Vaak belanden de gebruikte dakpannen op de storthoop en komen er nieuwe pannen in de plaats. Terwijl het grootste deel nog perfect bruikbaar is.”  

 

"Bij ons kan je kiezen uit verschillende formules voor een circulair dak."

 

Aan die verspilling werkt Luijtgaarden niet mee. Bij hen kan je kiezen uit verschillende fomules voor een circulair dak. Gebruikte dakpannen worden van het dak geplukt en gesorteerd. Alle geoogste dakpannen die in goede staat zijn, worden opnieuw gebruikt. En dat zijn er vaak meer dan je zou denken. “Uit ervaring weten we dat zo’n 65% van alle dakpannen perfect opnieuw gebruikt kan worden. We herleggen de bruikbare pannen zodat ze het hele dak bedekken of vullen ze aan met gelijkwaardige gebruikte dakpannen uit onze opslag.  

 

Van dak naar Eco-wand 

En wat met de 35% die niet herbruikt kan worden? Ook die dakpannen belanden niet op de afvalberg. Luijtgaarden zoekt voortdurend naar creatieve oplossingen om de dakpannen een tweede leven te geven. Gert-Jan: “Laatst maakten we een ecowand van gebruikte dakpannen. De pannen gaan in een soort cassette en onze ecoloog voegt er zaden en grond aan toe. Zo krijg je een wand waar insecten en vogels zich in kunnen nestelen.” Sommige gebruikte dakpannen krijgen een nieuwe toekomst in onze waterkeringen of schanskorven. Door hun golfvorm zijn de pannen uitstekend geschikt om te gebruiken in een waterkering aan de kade van een beek of rivier. De dakpannen die helemaal stuk of gebroken zijn, worden gemalen en gebruikt als gravel op tennisvelden. Geen enkel stukje dakpan gaat verloren.  

 

Geen uitval 

Luitgaarden doet dit alles met een team van ongeveer 70 collega’s. Ze profileren zich als een jong en dynamisch opleidingsbedrijf. In de woorden van Gert-Jan: “Het is niet onze bedoeling dat mensen zo lang mogelijk bij ons blijven werken. Wij investeren liever in mensen en zorgen ervoor dat ze een hoger niveau bereiken. Ook als dat betekent dat ze bij andere bedrijven belanden. Zo blijven we jong, dynamisch en ambitieus.” Daarnaast zet Luijtgaarden ook in op sociaal ondernemen. Het sorteren van de gebruikte dakpannen gebeurt door mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. 

 

"Ik ben fan van duurzaamheid. Maar alleen als het ook economisch verantwoord is."

 

Duurzaam én rendabel 

Bij veel producten gaat duurzaamheid gepaard met een hoger prijskaartje. Luitgaarden bewijst dat het ook anders kan. Gert-Jan: “Ik ben fan van duurzaamheid. Maar alleen als het ook economisch verantwoord is. Ik ben verantwoordelijk voor 70 mensen. Als ik hen niet kan betalen, staan ze op straat. Ons project moet dus commercieel interessant zijn, zowel voor ons als voor de klant. Wij moeten mensen overtuigen dat elke dakpan belangrijk is. Om dat te doen, heb je ook cijfers nodig.” En die cijfers hebben ze. Een circulair dak kost iets meer aan arbeid, maar een stuk minder aan materialen. Een tweedehands dak komt bijna altijd goedkoper uit dan een nieuw. Zo heeft Luijtgaarden een extra argument in handen om volledig te gaan voor circulair. 

 

Meer weten? Inspiratie over inclusiviteit.
             

 

Neem contact op met Gert Jan.
             

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen