Dit is een publicatie van RNOB
De economie van Noordoost-Brabant kenmerkt zich door veerkracht en diversiteit. Een regio met veel mkb-ondernemingen en een mix van sterke traditionele sectoren zoals agrifood, maakindustrie en logistiek, en ‘nieuwere’ sectoren zoals ICT / data. Veel mensen die hier wonen, werken ook in de regio. Maar net als in de rest van Nederland, hebben we in onze regio te maken met toenemende vergrijzing en daardoor meer arbeidskrapte. Daarnaast vragen transities zoals digitalisering en de energietransitie om andere vaardigheden van werknemers. Het goede nieuws is dat het gros van de mensen die willen en kunnen werken in Noordoost-Brabant ook echt aan de slag is. Tegelijkertijd maakt dat de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar nijpender. Hoe maakt Noordoost-Brabant zich klaar voor de banen van nu en de toekomst?
Extra inspanningen
“We hebben in de regio relatief veel banen voor het aantal inwoners”, vertelt Véronique Scharenborg, programmamanager van arbeidsmarktprogramma Noordoost-Brabant Werkt. ”Noordoost-Brabant kent een hoge arbeidsparticipatie. Volgens het CBS horen we zelfs tot de regio’s met het laagste percentage onbenut arbeidspotentieel.“
Aanpak van krapte
Aanpak van arbeidskrapte is een van de ‘knoppen’ om de veerkracht in onze regio te vergroten. In het najaar van 2022 presenteerde Noordoost Brabant Werkt haar regionale arbeidskrapte-aanpak. De samenwerkende bedrijven, kennisinstellingen, overheden, werkgevers- en werknemersverenigingen, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders in Noordoost-Brabant zetten samen in op drie doelgroepen om meer mensen aan het werk in onze regio te krijgen én houden:
1. Onbenut arbeidspotentieel, zoals mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt;
2. Internationale medewerkers, zoals arbeidsmigranten, statushouders en expats;
3. Jongeren, met name kwetsbare jongeren
Op de vraag aan welke concrete acties daarbij gedacht moet worden, antwoordt Véronique: “We maken het bijvoorbeeld mogelijk om jobcoaches in te zetten om jongeren uit het praktijk- en speciaal voortgezet onderwijs te helpen bij een goede ‘landing’ in een bedrijf. Op deze manier ondersteunen we de jongeren en ontzorgen we de werkgevers.”
Lees volledig artikel