Karen Lanning en Geert van de Wouw, business developers bij IQONIC, delen hun visie op maatschappelijk ondernemerschap en hun rol in het programma Startups for Society, dat van Midden-Brabant dé hotspot voor Impact Startups wil maken.
Dit is een publicatie van Midpoint Brabant:
Transitie van economisch naar maatschappelijk
Voorheen lag de focus in Midden-Brabant op het stimuleren van werkgelegenheid en economische groei. Maar de laatste jaren schieten de maatschappelijke initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Een prachtige ontwikkeling die naadloos aansluit bij het sociaal-maatschappelijke regioprofiel van Midden-Brabant. Die enorme transitie van puur economische naar vooral maatschappelijke drijfveren ziet Tilburg University ook terug in de intrinsieke motivatie van studenten.
Karen vertelt: “Voor de nieuwe generatie studenten is het verschil maken belangrijker dan veel geld verdienen. Binnen Tilburg University spelen we hierop in. Met studies zoals Global Sustainable Leadership en vanuit IQONIC begeleiden we studentondernemers naar succesvolle bedrijven met maatschappelijke impact.”
Van studentondernemer naar Impact Startup
Studenten zitten vol met innovatieve ideeën. Maar hoe onderzoek je of je daar een succesvol bedrijf van kan maken dat werkelijk bijdraagt aan de samenleving? Geert licht toe: “Studenten zijn mega gedreven. Vaak willen ze meteen van nul naar honderd, terwijl ze nog in levensfase één zitten. Die ideation fase is cruciaal. Welk probleem wil je precies oplossen? Hoe ziet de markt eruit? Welke impact maak je daadwerkelijk?”
"Kill your darlings is onderdeel van het proces. Vaak moeten studenten terug naar de tekentafel om hun maatschappelijke bedrijfsidee echt levensvatbaar te maken. Vanuit IQONIC begeleiden we hen hierbij."
Geert van de Wouw, business developer bij IQONIC
Een initiatief dat in ontwikkeling is, is het Startup Guidebook. “Dit helpt studenten in de ideation fase stap voor stap hun startup te ontwikkelen, waardoor ze niet verdwalen in een zee van theorieën en methoden”, vertelt Geert.
IQONIC ondersteunt studenten in alle levensfasen van hun bedrijf. Karen: “Dat begint met opleidingen en workshops, maar ook één-op-éen begeleiding, financiering en talloze events, waaronder de jaarlijkse Tilburg University Challenge. Hierbij kunnen studenten hun bedrijfsidee pitchen en doorontwikkelen met hulp van experts vanuit IQONIC en partners uit het bedrijfsleven en de publieke sector.”
Een mooi voorbeeld hiervan is Yopla, dat in 2022 de Ideation Award won bij de Tilburg University Challenge. Student Purvi Sankhla ontwikkelde een tool voor de voedselindustrie die met AI de CO2-footprint van voedsel meet. “Ze werd door ons begeleid om haar idee te toetsen en verrijken tot een kloppende businesscase. Yopla is nu operationeel en haar eindmissie is blijven staan. Prachtig om te zien!”, vertelt Karen enthousiast.
De sleutel tot succes
Wat is de sleutel tot succes voor startups die brede welvaart aanjagen? Voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, krapte op de arbeidsmarkt en druk op de zorg, is aanvullende ondersteuning nodig.
Impact startups hebben niet alleen financiers nodig die kijken naar maatschappelijk rendement, maar ook een overheid die meedenkt en een kennisnetwerk van experts, marktpartijen en maatschappelijke partners die durven te experimenteren. “En vooral: een community van innovatieve impact ondernemers met dezelfde mindset”, vult Karen aan. “Wanneer je hen bij elkaar brengt en goed faciliteert vanuit de juiste partijen, dan kunnen zij floreren. Daarom is Startups for Society in het leven geroepen.”
Verder lezen