Werkgelegenheidsontwikkeling afgelopen vier jaar

04-07-2024

Onlangs heeft het Landelijk Informatiesysteem van Arbeidsplaatsen (LISA) data gepubliceerd over de werkgelegenheid in Nederland. In dit artikel geven we inzicht in de ontwikkeling van de werkgelegenheid van het afgelopen jaar (2022-2023) en van de afgelopen vier jaar (2019-2023).

 

Op de website van ArbeidsmarktInZicht kun je de ontwikkelingen bekijken op het niveau van provincie, arbeidsmarktregio en gemeente. Hieronder de belangrijkste inzichten op een rij.

 

Belangrijkste inzichten

  • In dit artikel geven we inzicht in de ontwikkeling van de werkgelegenheid van het afgelopen jaar (2022-2023) en van de afgelopen vier jaar (2019-2023) op het niveau van provincie, arbeidsmarktregio en gemeente.
  • De landelijke werkgelegenheidsgroei lag het afgelopen jaar op 2,6 procent. In alle provincies en arbeidsmarktregio's was er sprake van een groei in de werkgelegenheid. Enkel op gemeentelijk niveau was er in een klein aantal  gemeenten sprake van een afname van het aantal arbeidsplaatsen.
  • De werkgelegenheid nam het afgelopen jaar het sterkst toe in het midden van het land. In de provincies Flevoland (3,8%) en Utrecht (3,4%), arbeidsmarktregio Midden-Utrecht (3,9%) en gemeente Papendrecht (10,7%) nam de werkgelegenheid het meest toe.
  • De minst sterke toename en afname werd het afgelopen jaar gevonden in de provincie Drenthe (1,7%), arbeidsmarktregio's Zuid-Limburg en Drenthe (beiden 1,4%) en de gemeente Zoeterwoude (-3,4%). 
  • In de periode 2019-2023 lag de landelijke werkgelegenheidsgroei op 7,6 procent. Net als in het afgelopen jaar, nam de werkgelegenheid de afgelopen vier jaar in alle provincies en arbeidsmarktregio's toe. In 14 van de 342 Nederlandse gemeenten was er een afname in de werkgelegenheid.
  • Het sterkst nam de werkgelegenheid in de afgelopen vier jaar toe in de provincie Flevoland (12,7%), arbeidsmarktregio Flevoland (12,8%) en gemeente Midden-Delfland (24%).
  • De minst sterke groei en grootste afname werden de afgelopen iver jaar gevonden in de provincie Limburg (4,8%), arbeidsmarktregio Midden-Limburg (3,1%) en gemeente Scherpenzeel (-10,3%).

 

Bron: ArbeidsmarktInZicht

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen