Het zijn geen loze kreten. Tanja voegt zichtbaar daad bij woord bij Tibo-Veen, het installatiebedrijf waarvan Tanja samen met haar man de directie voert. Tanja: “Heb je als ondernemer behoefte aan nieuwe aanwas van talent, wees creatief, zoek de samenwerking op en gá ervoor!”
“Niet te veel nadenken over goede ideeën; vaak is het een kwestie van gewoon doen” - Tanja Loeff-Hageman
“In 2018 hebben we onze bestaande bedrijfsschool nieuw leven in geblazen”, vertelt Tanja. “Onder de naam Tiboacademy geven we praktijkles op werkvloer. Samen met het MBO leiden we jongeren en zij-instromers op en verzorgen we bijscholing voor onze eigen monteurs. We geven ook gastlessen aan kinderen vanaf groep 7 om ze te enthousiasmeren voor techniekonderwijs. Wij zorgen vanuit Tibo-Veen voor begeleiding en praktijkdocenten op de werkvloer. Deze samenwerking levert concreet resultaat op. Zo zijn we bijvoorbeeld benoemd als Techniek Hotspot door Sterk Techniekonderwijs. Dit is een keurmerk uitgedragen door een samenwerkingsverband van onder meer het ministerie van OCW, het onderwijs en werkgeversbonden.”
Tibo-Veen is een echt familiebedrijf, dat sinds 1919 bestaat. De installateurs zijn thuis in alle facetten van het bouwproces, van ontwerptafel tot en met het technische beheer en onderhoud. Hier wordt gewerkt volgens de laatste technieken en regelgeving voor elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Tanja: “Het is prachtig om te zien hoe leerling-monteurs zich hier ontwikkelen van soms een ietwat tegendraadse puber naar volwassen, kundige monteur. Daar krijg ik energie van. Er zijn behoorlijk veel collega’s die hier werken van jongs af aan tot aan het pensioen. We hebben zelfs een ex-chef monteur, Hans, hij is officieel met pensioen, gevraagd voor de bedrijfsschool. Dat is alweer 15 jaar geleden. Inmiddels is hij 79 jaar. Hij is zo gepassioneerd voor het vak en weet dat uitstekend over te brengen op jongeren. Leerlingen lopen met hem weg!”
Innovatie en duurzame energie
“Innovatie en de toepassing van de modernste technieken in de organisatie en op de werkvloer vraagt om risico’s nemen”, legt Tanja uit. “Om de vraag van de markt bij te kunnen houden, moet je continu bijscholen en ervoor zorgen dat je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft. We merkten dat de kwaliteit van hetgeen schoolverlaters hadden geleerd, niet meer aansloot bij hetgeen nodig is in de praktijk. Om bij te blijven zoeken we de samenwerking met het onderwijs.”
Duurzaamheid, maar dan out of the box
Binnen ons bedrijf beslissen we of iets een goed idee is en dan gaan we ermee aan de slag. Mede om die reden zijn we hotspot geworden van Sterk Techniekonderwijs. Eén keer in de zoveel tijd ontvangen we een VMBO-klas. De leerlingen krijgen dan techniekles in de praktijk: hoe bouw je veilig een steiger op? Hoe leg je een zonnepaneel of hoe los je een storing op. Leerlingen krijgen diverse facetten uit de techniek voorgeschoteld. Dat levert hele enthousiaste reacties op. Ook zijn we sinds kort Ontdekspot, een initiatief van Sterk Techniekonderwijs, speciaal voor Mavo en Havo leerlingen. Hier vind je allerlei technieken en opstellingen gericht op duurzaamheid. Samen kun je daar ontdekken hoe leuk het is om daadwerkelijk bezig te zijn met techniek én met duurzaamheid.”
“Ander voorbeeld is het keuzevak Duurzame energie dat we met De Prinsentuin, een groenschool in Andel, hebben georganiseerd. De groenschool is onderdeel van beroepsopleider Curio in West-Brabant. Kies je als leerling van Curio voor dit vak, dan krijg je lessen over de hele breedte: van ‘Wat is water?’ tot en met ‘Hoe werkt een warmtepomp?’. We hebben ook gekeken naar inspirerende lesvormen. Zoals een les waarbij de leerlingen naar de molen gaan, waar ze uitleg krijgen door een collega van ons – die daar in zijn vrije tijd molenaar is – over hoe een molen werkt. Onze collega’s van Tibo-Veen verzorgen de lessen en de begeleiding op de werkvloer, De Prinsentuin zorgt voor de didactiek en de toetsing.
Inmiddels is er ook al een leerling die gekozen heeft voor het keuzevak, bij ons komen werken als leerling-monteur. Dat vinden we een fantastisch resultaat. Natuurlijk hebben we onderweg wat hobbels moeten nemen. Maar ook wíj zijn een lerende organisatie. We zijn gewoon begonnen, met een beetje lef, dat wel. In september 2024 starten we met het derde schooljaar voor het keuzevak Duurzame energie.”