Waarom recruiter Jeroen eerder kiest voor sollicitant Mark dan voor Mohammed

Simone van Limpt 21-09-2021
28 keer bekeken 0 reacties

Wat is de rol van de werkgever in het bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt?

Een racistische of seksistische opmerking op de werkvloer, of benadeeld worden bij een sollicitatie vanwege je leeftijd, geslacht of afkomst. Nog steeds hebben veel Nederlandse werknemers en werkzoekenden er last van, blijkt uit onderzoek.

Voor de Discriminatie Arbeidsmonitor 2021 van Nationale Vacaturebank zijn 2000 Nederlanders gevraagd naar hun ervaringen met discriminatie tijdens hun loopbaan. Ruim een derde van de werknemers heeft in het sollicitatieproces weleens gedacht dat zij op iets anders werden beoordeeld dan hun werkervaring, opleiding of competenties. Op de werkvloer wordt men geconfronteerd met discriminerende grappen die betrekking hebben op bijvoorbeeld uiterlijke kenmerken, leeftijd en afkomst.

Een lichtpuntje: Het bewustzijn onder werkgevers over discriminatie is het afgelopen jaar wél toegenomen. Vorig jaar vond 43 procent van de ondervraagde werkgever discriminatie een probleem. Nu is dat 64 procent. ,,Elke verandering begint met bewustwording’’ zegt commercieel directeur Sharita Boon van de Nationale Vacaturebank. ,,Het is dus belangrijk dat steeds meer bedrijven erkennen dat discriminatie een realistisch probleem is. Wel is het noodzaak dat zij de verantwoordelijkheid nemen om dit tegen te gaan.’’ Want nog steeds heeft de helft van de bedrijven (48 procent) geen diversiteitsbeleid. Lees verder.

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen