Jos van Doren - Van Doren Engineers

‘Als je een verandering in gang zet, gaat dat nooit zonder slag of stoot. Geef het tijd.’

 

Over Van Doren Engineers

Eind jaren ’80 begonnen fabrieken zich te oriënteren op de automatisering van hun bedrijfsprocessen. Daar is Van Doren in gesprongen door zich te specialiseren in het slimmer maken van machines en productieprocessen. In 1996 voegde Jos van Doren zich bij het familiebedrijf. Toen werkten er 25 medewerkers, nu telt Van Doren Engineers er 350.

 

Van functionering naar ontwikkeling

‘5 jaar geleden zijn we gestart met een transitie. We waren al een succesvol installatiebedrijf maar een aantal dingen klopten niet meer met de toekomst die wij voor ogen hadden. Samen met een consultant hebben we onze merkidentiteit onder de loep genomen o.a. in werkgroepjes met medewerkers. Vrijwel direct zijn we zaken gaan aanpakken. Zo hebben we een switch gemaakt van functioneringsgesprekken naar ontwikkelgesprekken waarbij de focus ligt op essentiële vragen; hoe wil iemand zichzelf ontwikkelen? Wat vind je belangrijk?

 

Profielen en competenties

Ook hebben we functieomschrijvingen afgeschaft. We gaan nu uit van profielen en competenties van medewerkers. Het werken met een prikklok behoort inmiddels ook tot het verleden. Dit zijn slechts voorbeelden. Ik heb eens een presentatie voor andere ondernemers gegeven. Op de lijst met veranderingen stonden wel 80 items. Mijn tip: deel het op in brokjes, want anders wordt het al snel (te) veel. Daarbij is een plan van essentieel belang. Als ik terugkijk naar de afgelopen 2 jaar, dan hebben we al veel gerealiseerd. Ons motto: ‘anders denken, gewoon doen!’’

 

‘Als je aan de slag gaat met je bedrijfscultuur, ga je aan de slag met gedragsverandering. Dat is best lastig. Je hebt er een visie en een systeem voor nodig. Dat kost tijd. Gun jezelf die tijd. Verwacht niet dat alles in een keer gaat. Zet door, en probeer niet te veel aan te passen en bij te sturen.’

 

Bedrijfsschool en Van Doren Academy

‘Op onze eigen bedrijfsschool leiden we jonge mensen op tot industriële elektromonteurs. De eerste klas, in september 2018, zat meteen vol: we hadden 80 aanmeldingen voor 25 plaatsen. Bij de Van Doren Academy volgen zowel onze vaste medewerkers trainingen en opleidingen, als stagiairs en zaterdag- en vakantiewerkers.

We werken met opleidingstickets die medewerkers naar keuze mogen inzetten voor bijvoorbeeld vakgerelateerde cursussen of juist iets op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Voor de opleidingen zoeken we ook de samenwerking met bijvoorbeeld het Summa college en FrieslandCampina. We geloven dat we alleen met de juiste mensen én kennis in huis voorop blijven lopen in onze sector’.

 

Meer weten? Inspiratie over leven lang ontwikkelen.
             

 

Neem contact op met Jos.
             

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen