Talentvol zoekt antwoord op maat voor ieder arbeidsmarktvraagstuk

“Dwars tegen de regels om daarna te verbinden.”

Naast een achternaam delen ondernemers Noémie en Magalie Raaijmakers ook een passie om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Vanuit hun bedrijf Wasbeerenpauw werken ze bij Talentvol aan vraagstukken rond de arbeidsmarkt. Aan de werkgeverkant richten ze zich op instrumenten en organisatieverandering. Aan de werknemerskant kijken ze naar het onbenut potentieel. Ze doen dat met workshops, branchesessies, vouchertrajecten en tal van andere instrumenten. Klinkt als een hele boterham? Noémie en Magalie leggen uit.  

 

Vraag van de werkgever centraal 

Het regionale programma Talentvol, onder leiding van programmamanager Frits Swinkels, stelt altijd de vraag van de werkgever centraal, los van alle doelgroepen of belangen. “We kijken eerst wat nodig is, haast dwars tegen de regels in”, leggen Magalie en Noémie uit. “Vervolgens leggen we de koppeling. Wat ligt er al, wat moet nieuw gemaakt worden en wat is hiervoor nodig?” 

“Het werkt voor ons goed dat we zelf ook ondernemer en werkgever zijn geweest. Je komt makkelijk met elkaar in gesprek wanneer je uit ervaring kunt spreken. Voor de werkgever is het prettig om op zo’n adviestraject te doorlopen op een objectieve plek waar zij of hij als eindgebruiker centraal staat. Dit doen we vooral met online sessies. We hebben hier eigenlijk vooral positieve ervaringen mee omdat die afstand ook een veiligheid creëert.” 

 

42 vouchertrajecten in 2 jaar 

Praktijkgeriche werksesies voor complexe vraagstukken, hoe begin je daaraan? Talentvol gebruikt een heel arsenaal aan instrumenten. Neem nu de voucher, een waardebon voor een kort maar krachtig adviestraject. “Bij een vouchertraject vertrekken we altijd van een concrete vraag van een bedrijf”, legt Magalie uit. “Sommige organisaties willen starten met inclusief ondernemen, andere doen het al maar willen zich hier beter op positioneren.”  

De formule spreekt duidelijk aan. De afgelopen twee jaar organiseerden Magalie en Noémie 42 vouchertrajecten voor bedrijven in alle maten en vormen. Magalie: “We deden al sessies met Rijkswaterstaat, maar ook met een schilders- en ICT-bedrijf. Iedere uitdaging vraagt om een ander eindproduct. Van een communicatieplan tot een sluitende businesscase. We bekijken wat we zelf kunnen begeleiden en dit aan met externe expertise waar nodig.” 

 

“Open Hiring is heel spannend voor werkgevers, maar het werkt wel.”

 

Aan het werk zonder sollicitatie 

Nog in het aanbod: inspiratiesessies over Open Hiring, een hoogst innovatieve vacaturetechniek. De term is geïntroduceerd en gepatenteerd door Start Foundation. Talentvol werkte hier samen met collega Jos van Delft om concept te introduceren bij ondernemers. Bij Open Hiring mag iedereen die wil werken meteen aan de slag. Ongeacht voorkennis of diploma, zonder voorrondes, selectietesten of andere lastige hordes. “Open Hiring is heel spannend voor werkgevers, maar het werkt wel”, zegt Magalie. “De arbeidsmarkt van de toekomst wordt echt dramatisch. Daarom willen we ondernemers met Open Hiring doen inzien dat ze soms absurde dingen vragen tijdens een selectieprocedure. Wij leren hen zoeken naar de skills die ze nodig hebben, in plaats van naar het juiste diploma.” 

 

Het schaap met drie poten 

Focus op skills, niet op de lengte van een cv. Dit motto staat ook voorop bij de branchesessies die Magalie en Noémie organiseren. Branchesessies zijn trajecten van vier korte online sessies rond personeelskrapte in een specifieke sector. Noémie licht toe: “In elke branchesessie focussen we op één sector. Beveiliging, logistiek, zorg en groen kwamen al aan bod. Tijdens de digitale sessies zoeken we samen met ondernemers uit de sector hoe we de personeelskrapte structureel kunnen oplossen. We leren hen niet teveel te focussen op een lijst met kwalificaties, maar ook op zoek te gaan naar minder voor de hand liggende profielen. Zodat ook het schaap met drie poten een kans krijgt.” 

 

"Focus op skills, niet op de lengte van een cv."

 

Grip op de arbeidsmarkt  

Ten slotte brengen Noémie en Magalie de cirkel rond door ook aan de slag te gaan met onbenut arbeidspotentieel. Door individuele trajecten of het programma 10xTalentvol. Noémie: “we werken veel met vrouwen van 50+ en helpen hen om grip te krijgen op de arbeidsmarkt. Waar zit hun talent, hoe kunnen ze dat verkopen en hoe sluit dat aan op de ontwikkelende arbeidsmarkt?”  

Alle workshops, trajecten en sessies hebben hetzelfde doel: kennisdelen en handvaten ontwikkelen. Magalie: “Het is de bedoeling dat je leert van elkaar. We gaan samen met ondernemers op zoek naar wat er nodig is om ze te helpen. Met de methodes van design thinking zet je de eindgebruiker en het eigenaarschap centraal. Je bereikt de beste resultaten door dit goed te regisseren met de juiste experts voor dat vraagstuk”.  

 

Meer weten? Inspiratie over inclusiviteit.
             

 

Neem contact op met Talentvol.
             

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen