Michael van Haperen: ‘We betrekken onze mensen bij alle processen.'

             

De nieuwste interviews en evenementen
direct in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

 

inclusiviteit  sociale innovatie  leven lang ontwikkelen  robotisering  digitalisering  circulariteit  energietransitie

Ontdek het inspiratieverhaal van Brabants Besten Michael van Haperen.

Van Haperen dakbedekkingen is opgericht in 1975. Michael nam het bedrijf 14 jaar geleden overgenomen van zijn vader. Van zonnepanelen tot het hergebruiken van afval, met aandacht voor inclusief werkgeverschap. “Ik heb zelf ook op het dak gestaan dus ik weet precies wat er buiten speelt. Zo betrekken we onze mensen bij alle processen.” 

 

Innovatie uit verschillende werkvelden 

Van Haperen richt zicht op voornamelijk op duurzaam renoveren van daken van woningen en gebouwen van o.a. woningcoöperaties en vastgoedorganisaties. Innovatie zit niet alleen in techniek maar ook in slimme werkprocessen. “Alle materialen en materieel word dan ook door onze eigen materieeldienst voorzien van vrachtwagen en kraan een dag van tevoren klaargezet. De ploeg dakbedekkers kan dan de volgende ochtend meteen beginnen dakdekken. Ze hoeven niets te sjouwen, alles staat klaar, ze kunnen zich voor de volle 100 procent focussen op waar ze echt gespecialiseerd in zijn.” 

"Voor innovatie kijken we voor een kruisbestuiving naar andere branches."

“We besteden ook veel aandacht aan digitalisering. Als het bijvoorbeeld buiten stormt, dan stormt het hier ook op kantoor, het ene telefoontje na het andere. Voor innovatie kijken we voor een kruisbestuiving naar andere branches. Bij de kapper maak je online een afspraak, waarom zouden wij onze klanten ook niet die mogelijkheid geven? Mensen maken in onze serviceagenda zelf een afspraak wanneer het hen uitkomt. Wij krijgen minder telefoontjes, klanten komen niet in de wachtrij terecht. Iedereen wint bij dat soort van digitale oplossingen.” 

 

Meer verbondenheid door digitalisering 

Klanten kunnen dankzij die digitale aanpak de werken op hun dak op de voet volgen, legt Michael uit. “We delen transparant alle informatie op ons online portaal. We plaatsen elke dag nieuwe foto’s van het dak, we geven updates of het veilig is om het dak te betreden, we geven waarschuwingen als het gaat stormen. We laten klanten ook meedenken, ze kunnen online vragen stellen en krijgen ook snel antwoorden.” 

“Die innovatieve aanpak brengt ons dichter bij onze klanten, en omgekeerd. Klanten leven mee met wat er op hun dak gebeurt, onze dakdekkers merken dat de klant geïnteresseerd is in hun werk en voelen zich meer betrokken.” 

 

Aandacht voor een duurzaam dak 

“Als dakdekkers kwamen we voorheen pas heel laat in het proces terecht bij nieuwe huizen of gebouwen. Dankzij de populariteit van zonnepanelen en groendaken is er meer aandacht voor het dak”, vertelt Michael. “Mensen denken meer en vroeger na wat ze op hun dak willen. Ze kijken niet alleen meer naar de korte termijn, maar ook naar duurzaamheid en naar het rendement op lange termijn.” 

“Om onze klanten te helpen bij die denkoefening zijn we een inspiratiecentrum aan het bouwen rond duurzaamheid en circulariteit. We laten zien wat je allemaal kan doen met je dak. We zoomen in op zonnepanelen, maar ook op verschillende soorten groendaken. Een leuke daktuin of een dakterras zijn goeie oplossingen voor het toenemende gebrek aan ruimte. Bovendien helpen ze om de hittestress te verlichten of om water op te vangen. In Breda kunnen de rioleringen een flinke regenbui amper nog aan. Hoe meer water je op daken kan opvangen, hoe minder je het rioolstelsel belast.” 

 

Milieuwinst boeken met dakafval 

Bij Van Haperen bedekken ze niet alleen daken, maar slopen ze die natuurlijk ook. “Voor ons dakafval hebben we een eigen milieustraat gemaakt, met 9 containers en verschillende processen voor verschillende materialen (ijzer, metaal, bitumen, isolatie…). Die aanpak vraagt een grote aanpassing van onze mensen. Alle afval in één container dumpen, gaat snel en vlot. Nu moesten we iedereen leren om op de juiste manier het afval te sorteren.” 

"Verlies het grotere plaatje niet uit het oog."

“We gebruiken veel bitumen of dakleer, een heel goed materiaal voor een waterdichte dakbedekking. Bitumen wordt vervaardigd uit ruwe olie en heeft hoge afbraakkosten. Wij laten bitumen ophalen door een fabriek die het verwerkt het tot nieuwe hoogwaardige bitumen. Het kost ons meer energie en geld, maar dat weegt niet op tegen de milieuwinst die we daarmee boeken. Je moet ook naar het grotere plaatje kijken.” 

 

Inclusief werkgeverschap 

“Ik betrek onze mensen bij alle processen”, zegt Michael. “ Zullen we proefdraaien? Wat vind je ervan? We zijn ook PSO-gecertificeerd en we bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Maar werk op hoogte is niet voor iedereen weggelegd. We hebben een samenwerking met Teamplay NAC: jongeren gaan het stadion van voetbalclub NAC Breda schoonmaken, op hoogte. Zo ontdekken ze of het iets voor hen is, we gaan natuurlijk geen mensen met hoogtevrees het dak op jagen.” 

‘Erin slagen om iemands leven positief om te draaien, is het mooiste wat er is.'

“Wie een baan als dakdekker wel ziet zitten, koppelen we aan een van onze voormannen. We kijken daarbij vooral naar karaktereigenschappen. Een tijd geleden hadden we een jongen die zowel op school als op zijn vorige baan te maken kreeg met zware pesterijen. We hebben hem in een ploeg gezet met een voorman die heel goed om kon met zijn stille, teruggetrokken karakter. Na twee, drie maanden zagen we die jongen helemaal openbloeien. Hij komt met een brede glimlach werken. Onze voorman heeft een prachtige, handgeschreven bedankbrief gekregen van de moeder van die jongen. Het lukt natuurlijk niet altijd, maar als je erin slaagt om iemands leven zo om te draaien, dat is voor een ondernemer het mooiste wat er is.” 

 

Meer weten? Inspiratie over duurzaamheid.
             

 

Neem contact op met Michael.
             

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen