Dennis Spierings: “Wees niet bang om hulp in te schakelen”

             

De nieuwste interviews en evenementen
direct in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

 

inclusiviteit  sociale innovatie  leven lang ontwikkelen  robotisering  digitalisering  circulariteit  energietransitie

Wij vroegen hoe Dennis Spierings sociale innovatie vormgeeft in zijn organisatie.

Door de digitale transformatie wordt technologische innovatie steeds meer toegepast in het bedrijfsleven. Toch staan wendbare en succesvolle bedrijven vooral bekend om de kracht van hun sociale innovatie. Zo krijgt binnen MSG Precision Tooling van Brabants Besten Dennis Spierings, iedere collega de ruimte om zichzelf verder te ontwikkelen en worden zij betrokken bij grote beslissingen. We vroegen hem hoe hij sociale innovatie verder vormgeeft in zijn organisatie.

 

Continu veranderend speelveld

De techniekbranche verandert continu. Denk aan digitalisering van bedrijfsprocessen, programmeringssoftware en zogenaamde gereedschapsbeheersystemen. Dennis beseft dat de uitrol van nieuwe systemen veel vraagt van zijn team: “Je moet leren werken met andere systemen en jezelf uitdagen om buiten je eigen comfortzone te bewegen. Dat wekte weerstand op vanuit mijn collega’s. Daarom heb ik een specialist aangenomen die ontzettend goed met software om kan gaan. Deze persoon leidt nu vol enthousiasme intern zijn collega’s op. Deze collega’s kunnen vervolgens hun kennis weer overbrengen op de nieuwe aanwas. Een soort train-de-trainer principe.” Daarnaast geeft Dennis aan dat duidelijk communiceren hierin erg belangrijk is. “Om collega’s bij te praten hebben we regelmatig teamoverleg en hebben we zelfs speciale software-werkgroepen ingericht waarbij collega’s met elkaar kunnen sparren, maar ook direct aan de slag kunnen gaan.”

 

Hoe blijf je up-to-date?

Niet alleen werknemers moeten zich continu aanpassen, ook als werkgever komt er veel op je af. Zo moeten technologische ontwikkelingen uit de buitenwereld vertaald worden naar interne processen. Je moet immers relevant blijven voor opdrachtgevers. Dennis vertelt hoe hij zelf up-to-date blijft met alle ontwikkelingen en vakkennis en hoe hij zijn collega’s hierin meeneemt. “Mijn advies: blijf rondkijken en zet je voelsprieten aan. Ga nieuwe gereedschappen testen bij een leverancier, bezoek beurzen, neem een kijkje in de keuken bij beroepsgenoten en woon seminars van klanten bij. Dat zijn de plekken waar techniek zichtbaar is. Daarnaast halen wij regelmatig specifieke kennis van buiten naar binnen door vakspecialisten uit te nodigen. Zij doen bepaalde handelingen voor en collega’s kunnen dit ter plekke nadoen en vragen stellen.” Ook kan jong bloed zorgen voor een nieuwe leercultuur, vertelt Dennis. “Net afgestudeerde collega’s hebben de meest actuele kennis en vaardigheden. Oudere collega’s zien dat en denken: hee, dat wil ik ook kunnen. Zo wordt kennis optimaal benut.”

 

Blijf rondkijken en zet je voelsprieten aan

 

Slim(mer) werken

Dennis geeft aan dat zijn grootste uitdaging op het gebied van slimmer werken ligt. Iedereen kampt momenteel met personeelsproblemen, dus word je genoodzaakt om anders te gaan denken. Dennis: “Dat begint bij het bedienen van klanten. Welke klussen neem ik wel en niet aan? En hoe kunnen we onze machines en mensen zo optimaal mogelijk inzetten?” Daarvoor geef Dennis zijn collega’s de volledige autonomie over hun werkproces. “Mijn collega’s zijn zelf verantwoordelijk voor het instellen en programmeren van de machine. Daarnaast krijgen zij ook de ruimte om hun uren zelf in te delen. Sommige werknemers beginnen om 6 uur in de ochtend en gaan om 3 uur naar huis. Anderen beginnen liever wat later en gaan wat langer door. Die flexibiliteit is er.”

 

Focus

Om af te sluiten deelt Dennis zijn gouden ondernemerstip: “Je komt als ondernemer voor grote uitdagingen te staan, zoals personeelskrapte. Het belangrijkste voor mij is: doe niet alles tegelijk en pak het één voor één aan. Zet een hoofdstuk niet half weg, voordat je naar het volgende hoofdstuk gaat. Dat heeft geen zin. Wees daarnaast ook niet bang om hulp van een specialist in te schakelen voor zaken waar je minder verstand van hebt. Zo is 80% te vinden op internet, maar met de overige 20% maak je het verschil. Die specialist kan dat verschil maken.”

 

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen