Maarten Hoogwout: “Een leven lang ontwikkelen begint in de kleuterklas”

In gesprek met Brabants Besten Maarten Hoogwout over het thema leven lang ontwikkelen

Het Oosterhouts bedrijf World Wide Automation (WWA) is koploper op vlak van geautomatiseerde productieprocessen. Daarnaast investeert het bedrijf veel in de samenwerking tussen werkveld en onderwijs. Wij spraken met directeur en Brabants Besten Maarten Hoogwout.

 

Arbeidsmarktkrapte

Van fietsframes tot auto-onderdelen, van gelakte deuren tot houten kisten. Voor elk productieproces zoekt WWA wat efficiënter kan met behulp van automatisering en robotisering. Net als andere technische bedrijven in Brabant, heeft WWA een uitdaging in het vinden van geschikt personeel. Maarten legt uit: “We merken dat de aansluiting tussen onderwijs en het werkveld lastiger wordt. Vroeger deden we er 9 maanden over om nieuwe mensen op te leiden tot volwaardige werkkracht. Nu is dat ongeveer anderhalf jaar. Daar willen we structureel iets aan veranderen.”

 

Breda Robotics

Samen met twee concullega’s, de gemeente Breda, REWIN en Avans Hogeschool, zette WWA in 2018 de schouders onder Breda Robotics. Dit fieldlab, voor alles wat met robotica te maken heeft, maakt nadrukkelijk verbinding tussen studenten en professionals. In de woorden van Maarten: “We zijn samen met het onderwijs gaan kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Wat robotica betreft is er echt een groot gat tussen theoretische kennis en vaardigheden in de praktijk. Door samen te werken, proberen we dat gat te dichten.” Dat doen ze met cursussen, minorprojecten, stages of bijbanen. Zo slaat Breda Robotics de brug tussen bedrijven en het onderwijs en stimuleren ze de technologische sector in Brabant.

 

Door samen te werken dichten we het gat tussen theoretische kennis en vaardigheden in de praktijk

 

Wisselwerking

Naast Breda Robotics is WWA ook nauw betrokken bij de splinternieuwe opleiding Data Science & Artificial Intelligence van BUas (Breda University of Applied Sciences). Studenten krijgen er de kans om bij WWA een project op het gebied van robotica uit te voeren. Dat zorgt voor een echte win-winsituatie. De studenten krijgen een unieke kans in het werkveld, het personeel van WWA leert bij over nieuwe technologie. Maarten: “Via de studenten en docenten komen we voortdurend in contact met de laatste snufjes op het vlak van artificiële intelligentie. Die inzichten uit eerste hand zijn ontzettend waardevol,” vertelt hij, “Daarnaast worden de softskills van medewerkers ontwikkeld omdat ze gekoppeld worden aan een student. Het is echt een voorbeeld van hybride leren: de student neemt de rol van de professional, en omgekeerd.”

 

Leren met Lego

Maarten zet zich met WWA zeer actief in om de kennis-vaardigheden gap bij studenten op te lossen. Om een ander probleem op te lossen, het tekort aan technici, denkt Maarten dat er al veel eerder begonnen moet worden. Al in de kleuterklas. “Leven lang ontwikkelen begint bij het begin, niet halverwege,” zegt Maarten, “Leerlingen op basisscholen en middelbare scholen moeten geënthousiasmeerd worden voor technologie. Alleen zo kunnen we op langere termijn het aantal technische profielen in Brabant verhogen.” Breda Robotics voegde de daad bij het woord. Het sponsorde een team voor de First Lego League, een wereldwijd programma waar kinderen tussen 9 en 15 jaar spelenderwijs kennismaken met de wondere wereld van robotica. Het team werd zelfs Nederlands kampioen. Maarten: “Zoiets enthousiasmeert kinderen enorm.”

 

Leerlingen op basisscholen en middelbare scholen moeten geënthousiasmeerd worden voor technologie. Alleen zo kunnen we op langere termijn het aantal technische profielen in Brabant verhogen

 

Samen sterker

WWA is een bedrijf, geen onderwijsinstelling. Waarom dan al die inspanningen leveren? Maarten beantwoordt de vraag: “Het vraagt inderdaad investeringen, maar uiteindelijk leveren ze ook veel op. Door de stagemarkt van Breda Robotics komt WWA heel gemakkelijk in contact met studenten die op zoek zijn naar een stageplek. Door een presentatie of gastcollege te geven blijven we ook hangen. We komen op allerlei plekken waar we anders niet komen. Uiteindelijk ga je dus ook resultaten zien. En we helpen de technologische sector vooruit. Daar plukken we op langere termijn allemaal de vruchten van.” Maarten geeft graag een gouden tip mee aan ondernemers die zelf ook een samenwerking met het onderwijs aan willen gaan: “Ga het samen doen. Zoek je concullega’s op. Met een groep enthousiaste ondernemers kom je wel aan tafel, als MKB’er in je eentje wordt dat erg lastig.”

 

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen