Een onverwachte samenwerking tussen groen en techniek? “Durven en doen!”

             

De nieuwste interviews en evenementen
direct in je mailbox?

meld je aan voor de nieuwsbrief

 

inclusiviteit  sociale innovatie  leven lang ontwikkelen  robotisering  digitalisering  circulariteit  energietransitie

In gesprek met Brabants Besten Tanja Loeff-Hageman en Curio docenten Gerrit van Gammeren en Gerrit Klop over de bijzondere samenwerking.

Een leven lang ontwikkelen is een vanzelfsprekend begrip bij Tibo-Veen B.V. De specialist in ontwerpen, monteren en onderhouden van elektrotechnische en werktuigkundige installaties leidt al sinds 2009 zowel vakvolwassen monteurs als BBL-leerlingen op in de eigen Tibo-Academy. Daarnaast zijn er samenwerkingen met techniekonderwijs van het Da Vinci college en het Willem van Oranje college. Aan deze samenwerkingen is sinds kort een verrassende samenwerking met groenschool Curio prinsentuin uit Andel toegevoegd. Tijd om in een trio-interview met Brabants Besten en directeur van Tibo-Veen B.V. Tanja Loeff-Hageman en de docenten van Curio Gerrit van Gammeren en Gerrit Klop in gesprek te gaan over deze bijzondere samenwerking.

 

Jullie samenwerking is een verrassende combinatie, tussen groen en techniek. Samen hebben jullie een keuzevak opgezet. Hoe is dit idee ontstaan?

Gerrit G.: We kijken altijd naar wat de arbeidsmarkt nodig heeft, wat wij als onderwijs hebben en waar we elkaar kunnen vinden. Want, beter leren dan op een bedrijf kun je niet. Daar heb je de beste knowhow en nieuwste innovaties. We zagen dat techniek populairder werd op school, dus verbreedden we graag onze horizon.

Tanja: Een HBO stagiaire had bij ons de opdracht om te kijken hoe we de banden met scholen meer konden versterken. We hadden al natuurlijke banden met scholen waar techniekonderwijs wordt gegeven, maar nog niet met groenscholen, zoals Curio prinsentuin. De stagiaire heeft toen een balletje opgegooid en ons in contact gebracht met Gerrit. Naast het feit dat we buren zijn (Andel en Veen), kwamen we er gedurende de gesprekken achter dat we meer met elkaar gemeen hadden dan we dachten. Daar moesten we samen iets mee doen. Al brainstormend zijn we op het idee van een keuzevak gekomen.

 

Beter leren dan op een bedrijf kun je niet

 

Wat zijn jullie raakvlakken en hoe hebben jullie de inhoud van het keuzevak vormgegeven?

Gerrit K.: Samen zijn we op zoek gegaan naar een keuzemodule die voor ons beiden iets toevoegt. Vanuit het groene MBO is techniek heel erg groeiende in de vorm van duurzame energie. Maar het was wel spannend, zouden leerlingen van onze groenschool dit ook interessant vinden? In januari 2023 zijn we met een groep van 10 studenten gestart met het keuzevak. En gelukkig kunnen we melden dat het goed in de smaak valt bij de studenten!

Tanja: Duurzame energie is inderdaad ons raakvlak. Tibo-Veen B.V. is een totaalinstallateur, dus we kunnen leerlingen wat laten zien op het gebied van zowel elektro- als installatietechniek. In het keuzevak beginnen we met de basis: wat is elektriciteit? Uiteindelijk eindigen we met duurzame oplossingen: zonnepanelen bij de elektrotechniek en een warmtepomp op het gebied van installatietechniek. Het leuke is bovendien dat iedereen in het bedrijf direct enthousiast was. Zo kwam een van onze medewerkers - die in zijn vrije tijd molenaar is - zelf met het idee om de molen te bezoeken. De leerlingen kunnen met hun eigen ogen zien hoe de combinatie van wind, licht en energie werkt.

Gerrit K.: Dat locatiebezoek sprak ons meteen aan. Onze leerlingen werken namelijk graag met hun handen. Bovendien maakt zo’n praktijkervaring het keuzevak populairder. Het trekt leerlingen aan als ze weten dat ze met een bepaald keuzevak bij een bedrijf mogen meewerken. In hun ogen leren ze namelijk buiten school het meeste. Wij zijn dus heel blij om met bedrijven te kunnen samenwerken.

 

Opleiden zit bij jullie allemaal in het DNA. Hebben jullie nog meer (bijzondere) samenwerkingen lopen?

Tanja: Naast de samenwerking met Curio werken er momenteel ook horeca-stagiaires van het Willem van Oranje college in ons bedrijfsrestaurant. In de horeca is het lastig om een stage te vinden, omdat het werk vooral in de avonduren plaatsvindt. Bij ons bereiden de stagiaires de lunch en serveren deze uit aan tafel. Ook deze samenwerking is niet vanzelfsprekend, maar voor beide partijen enorm waardevol. En een bijkomend voordeel: we hebben nu ook meiden over de vloer!

Gerrit G.: Binnen het onderwijs merken we ook – gelet op de arbeidsmarktkrapte - dat bedrijven nu meer open staan voor dit soort samenwerkingen.

Tanja: Dat is eigenlijk wel jammer. Stagiaires zouden altijd welkom moeten zijn, niet alleen als de arbeidsmarkt krap is, maar ook tijdens een crisis. Ook toen zijn wij altijd stagiaires blijven aannemen. Het is ons talent voor de toekomst en we hebben ze hard nodig.

Gerrit G.: Mooi dat je dat zegt, Tanja. Het gaat namelijk hier niet alleen over duurzame energie, maar ook over duurzame relaties. Een nieuwe samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is niet in één jaar perfect, daar is tijd voor nodig. Als een bedrijf binnen twee jaar het personeel niet meer nodig heeft en stopt met de samenwerking, dan wordt het heel lastig voor de school. Met Tanja hebben we een heel goed gevoel: dat is een relatie voor de langere termijn!

Tanja: Goed om te horen! We werken al heel lang samen met scholen en blijven dat ook doen. Mensen die bij ons werken weten ook dat het zo gaat: we leiden samen stagiaires en leerlingen op. De meeste medewerkers zijn zelf ook op die manier begonnen. 

 

Een nieuwe samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is niet in één jaar perfect, daar is tijd voor nodig

 

Wat willen jullie andere ondernemers en scholen nog meegeven als gouden tip?

Tanja: Mijn advies aan andere bedrijven is: je moet het gewoon gaan doen. Aan het begin is het nog even worstelen en je verandert misschien een keer van koers. Maar ga het gewoon proberen! Over een jaar zul je zien dat het een stuk makkelijker gaat. Dan weet je wat heeft gewerkt en wat niet. Een tweede tip is: durf buiten de gebaande paden te kijken. Als je beide van goede wil bent, kom je heel ver.

Gerrit G.: Als school moet je ook ondernemen. Kijk als docent dus niet alleen naar de mogelijkheden binnen de schoolmuren, maar juist ook daarbuiten. Heb geen koudwatervrees.

Tanja: Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de bedrijven. Haak niet af wanneer het ingewikkeld wordt. Pionieren blijft lastig, maar je komt er vanzelf wel uit als iedereen enthousiast is. Voor beiden komt het neer op durven en doen!

Gerrit K.: En als je naar buiten kijkt, probeer dan kansen te grijpen. Zoek raakvlakken waarin je elkaar kunt helpen en versterken. Op het eerste oog leek onze samenwerking enigszins vreemd, wij zijn groen en jullie zijn technisch. Maar kijk eens waar we nu zijn!

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen