Ben jij werkgever, HR-professional, OR-lid of vertegenwoordiger van werkgevers en/of werknemers? En wil je weten hoe organisatiecultuur, de organisatie van werk en trends en ontwikkelingen rond de toekomst van werk van invloed zijn op duurzame inzetbaarheid? Zorg dan dat je de masterclasses duurzame inzetbaarheid niet mist die SPDI dit jaar organiseert in juni, september en november!
Onze masterclasses zijn bedoeld voor iedereen die met duurzame inzetbaarheid bezig is of aan de slag wil. Ontwikkelt jouw organisatie al activiteiten op het terrein van bijvoorbeeld leren en opleiden, zwaar werk, veilig en gezond werken, arbeidstijden of organisatie van werk? Dan bieden deze masterclasses inzichten, verdieping en praktische tips die je kunnen helpen om je aanpak te verfijnen. Wil je organisatie nu of binnenkort starten met bevordering van duurzame inzetbaarheid, bijvoorbeeld gestimuleerd en gefaciliteerd door een mogelijke nieuwe subsidieronde (MDIEU)? Dan zul je zeker je voordeel kunnen doen met de waardevolle praktijkervaringen die aan bod komen.
Van arbeidsmarkt naar teamniveau
De masterclasses zijn opgezet als een samenhangende reeks die begint op het niveau van de arbeidsmarkt en uiteindelijk uitkomt bij dat van teams. Maar iedere bijeenkomst heeft zijn eigen inschrijfregister, dus als je onverhoopt niet de volledige reeks kunt volgen, kun je ook een gerichte keuze maken. De onderwerpen van de masterclasses zijn:
Organisatiecultuur (22 september 2022)
Inzichten in de manier waarop een positieve organisatiecultuur kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid. Hoe schep je als organisatie de juiste randvoorwaarden? Wat vraagt dat van de onderlinge verhoudingen? En welke rol kunnen HR, OR en medewerkers hierin spelen?
Inspiratie om aan de slag te gaan
Alle bijeenkomsten bevatten drie hoofdingrediënten: een hoofdspreker, aandacht voor één of meer praktijkvoorbeelden en ruimte om vragen te stellen. Daarnaast kun je als deelnemer vooral inspiratie verwachten. Niet alleen om (meer) aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid, maar ook om daarbij aandacht te hebben voor de perspectieven van zowel werkgever als werknemer. Elke sessie start om 13.30 en duurt tot 16.30. Aansluitend kun je napraten tijdens een borrel.
Meld je hier aan.