Week van de Circulaire Economie

09-02-2023

5 tips voor circulariteit. Doe jij ook mee onder het motto: Brabant Doet Wat!

Dit is een publicatie van Toekomstbehendig Brabant

 

In de Week van de Circulaire Economie (6 - 11 februari) staan Brabantse circulaire ideeën en plannen in de spotlight. Beleid, bedrijf en burger: iedereen kan bijdragen om het verschil te maken en bij te dragen aan de Circulaire Economie. Doe jij ook mee onder het motto: Brabant Doet Wat!

Een Circulaire Economie is gericht op het opnieuw gebruiken van producten, materialen en grondstoffen. Het resultaat? Geen afval meer. We hergebruiken grondstoffen en gooien ze niet langer weg. Maar misschien wel de belangrijkste tip: afval voorkomen is zoveel beter dan recyclen. Gebruik bijvoorbeeld geen (plastic) rietjes meer. Gebruik je producten niet regelmatig? Dan kan je ze ook lenen of ruilen in plaats van kopen.

 

Het maakt niet uit of je kleine stappen zet, of zevenmijlslaarzen aantrekt. De eerste stap is altijd het grootst. Om je op weg te helpen. Hier 5 tips.

 

1. Leen spullen

Ski’s nodig voor een skivakantie? Of een boor om een plank op te hangen? Spullen die je minder dan één keer per drie maanden gebruikt, kan je beter lenen of wisselen in plaats van kopen. Bovendien bespaar je geld en ruimte. En er zijn talloze ruilservicewebsites zoals Holy Swap.

 

2. Doneer spullen

Staat jouw zolder ook vol met afgedankte lampen en meubels of liggen er oude telefoons in dozen? Verkoop ze of lever ze in bij de kringloop of milieustraat. Zo zorg je voor minder afval en maak je anderen er blij mee. Bekijk waar je de dichtstbijzijnde kringloop vindt!

 

3. Word (minstens) een flexitariër

Voor een stuk vlees op je bord ligt, zijn er veel grondstoffen nodig. Je draagt bij aan een betere wereld door bij een maaltijd vlees te vervangen voor een vegetarische keuze. Een aantal merken die vleesvervangers bieden zijn: Beyond Meat, De Vegetarische Slager, Vegafit. Ook hier: één dag minder maakt al verschil.

 

4. Voorkom voedselverspilling

Hoe vaak gooi jij overgebleven voedsel weg? Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan. Zo koop je alleen spullen je nodig hebt. Let vooral met verse (bederfelijke) producten op dat je ze niet in grotere hoeveelheden inkoopt Voordeelverpakkingen en aanbiedingen lijken misschien handig, maar kosten je juist geld als je een groot gedeelte ervan weggooit. 
Heb je dan toch restjes over? Bewaar ze voor de volgende dag bij de lunch. Van producten die je over hebt kan je makkelijk een soep of een ovenschotel maken. Geen inspiratie? Zoek dan een lekker gerecht op. Heel veel supermarkten hebben online allemaal recepten voor inspiratie. Of gebruik handige apps als: Too good to go.

 

5. Bezoek een Repair Café

Werkt je stofzuiger niet meer? Scheur in je trui? Gooi spullen niet zomaar weg. In een Repair Café kan je met behulp van vrijwilligers, gereedschap en materialen reparaties laten uitvoeren. En is er altijd tijd voor een bakkie troost. Bekijk waar het dichtstbijzijnde Repair Café in jouw buurt zit.

 

Lees verder

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen