Goodbye cv, hello skills!

12-04-2023

Een cv is een waardeloze voorspeller van een succesvolle match. Maar wat is het alternatief? Hans Cremer, docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam vertelt.

Dit is een publicatie van HRTech Review. Geschreven door: Juliette de Swarte

De huidige arbeidsmarkt is georganiseerd rond diploma's en cv's. Maar dat moet veranderen volgens Hans Cremer, docent en onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. "Neem mensen aan op basis van hun skills. Door diploma's meer los te laten kunnen we zien wat iemand écht kan." 

Met de ‘traditionele’ criteria van een diploma en cv kun je een aardig beeld krijgen van wat iemand in zijn mars heeft. Maar is de sollicitant met het beste cv ook de beste kandidaat? “Nee”, zegt Cremer. “In een cv staat niet waar iemands echte kwaliteiten en drijfveren liggen.” Om een goede match te maken tussen werkgever en werknemer moeten we kijken naar skills.

 

Skills

Skills zijn onder te verdelen in 'hard' en 'soft' skills. Hard skills zijn technisch en meetbaar. Je ontwikkelt ze tijdens opleidingen, gedurende je loopbaan en door de ervaring die je opdoet. Denk aan het spreken van een vreemde taal of het kunnen werken met bepaalde software.

Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden en zijn meer onderdeel van ons karakter - Hoe gaan we met anderen om? Hoe communiceren we? Hoe lossen we problemen op? Denk aan leiderschap, empathie, aanpassingsvermogen en creativiteit.

Lees verder

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen