'Ik werk alleen maar met oude boeven'

15-08-2023

Jemuel Lampe laat met Zuivere Koffie zien dat het een goed idee is om een ex-gedetineerde in dienst te nemen. Sterker nog, iedereen binnen zijn succesvolle koffiezaken heeft een verleden in het gevang.

Dit is een publicatie van De Ondernemer. Geschreven door Robbert Daalder. 

Heb je er weleens over nagedacht om een ex-gedetineerde in dienst te nemen? Dat dit wel degelijk een goed idee is, laat Jemuel Lampe zien met Zuivere Koffie. Sterker nog, iedereen binnen zijn succesvolle koffiezaken hebben een verleden in het gevang. ,,Ik zie dat steeds meer ondernemers de stap zetten.” 

Ja, ook de oprichter zelf is een oude boef die in totaal zes keer vast zat (Jemuel gaat inhoudelijk verder niet in op delictvormen). Het feit dat hij nu op het rechte pad onderneemt, ex-gedetineerden helpt én recidive daarmee tegengaat, bewijst dat iedereen zijn of haar leven kan beteren. ,,De laatste keer dat ik vrijkwam was in 2005. En dat was gelijk het moment waarop ik tegen mezelf zei dat ik echt nooit meer iets met justitie te maken wilde hebben.”

,,Ik begrijp heel goed dat het spannend is om een ex-gevangene in dienst te nemen. Toch moet je je wel beseffen dat slechts een enkeling van de bemiddelbare arbeidskrachten terugvalt in oude gewoontes. Besef je daarbij dat het met ‘gewoon’ personeel ook gerust eens fout kan gaan. Sterker nog: van een ex-gedetineerde weet je misschien wel meer voordat je met hem of haar in zee gaat dan van een doorsnee sollicitant. Wat ik probeer te zeggen, is dat deze doelgroep niet zo veel verschilt van de gebruikelijke werknemer. Zolang ze maar aan het werk kunnen en dus geen beroep hoeven te doen op hun oude kennissen.”

Lees verder

Foto: Zuivere Koffie

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen