Parttime werken ‘duidelijke trend’ onder twintigers

22-08-2023

Ton Wilthagen benadrukt het belang om jongeren en hun behoefte om anders te werken serieus te nemen

Dit is een publicatie van BN DeStem. Geschreven door Ine Cup.

Het lijkt een trend: na je studie kiezen voor een parttime baan. Wat is er aan de hand met die twintigers, zijn ze liever lui dan moe? Beslist niet, zegt parttimer Marjanne Adema (29) uit Breda. ,,Ik denk dat je evenveel ambitie kunt hebben als iemand die fulltime werkt.”

Lui of niet, de trend om te werken in deeltijd verdraagt zich slecht met de situatie op de arbeidsmarkt en de vergrijzing. ,,Als jongeren zich nu al afdraaien van een volledige werkweek, worden de krapte en de ontwrichting door krapte nog groter”, waarschuwt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University. 

De hoogleraar is dan ook blij met de Brabantse plannen om onderzoek te doen naar jongeren en hun houding ten opzichte van de arbeidsmarkt en alternatieve inkomstenbronnen, waar tot nu toe nauwelijks wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

,,Er zijn plannen om onderzoek te doen naar de Gen-Z generatie (de generatie geboren tussen 1995 en 2012, red.) vanwege het belang ervan voor jongeren, werkgevers en de arbeidsmarkt. Verschillende partijen, waaronder de provincie Brabant, de vijf arbeidsmarktregio’s, bedrijven, sociale partners en onderwijsinstellingen, werken daaraan mee. Tilburg University begeleidt het onderzoek en neemt de wetenschappelijke uitwerking voor haar rekening. We zijn nu bezig de handen op elkaar te krijgen en hopen binnenkort te starten met het onderzoek.”

Lees het hele artikel

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen