Ze gingen in gesprek over thema’s die zij belangrijk vinden: circulaire economie, veiligheid & georganiseerde criminaliteit, werkgeluk en een levendig Brabant. Rob Koolen en Bente Lieftink waren vanuit de provincie Noord-Brabant aanwezig om te achterhalen wat werkgeluk betekent voor jongeren en om hun adviezen in ontvangst te nemen.
Zuinig zijn op jong talent. Met deze woorden werd het thema werkgeluk afgetrapt door Bente Lieftink. “Jullie zijn niet alleen onze werknemers van vandaag, maar ook de leiders van morgen. Jullie perspectief op werk, verwachtingen en wensen zijn cruciale factoren die de arbeidsmarkt vorm zullen geven. We moeten het hebben over de banen die bij jullie passen en waarin jullie kunnen groeien. Werkgeluk is geen extraatje, maar gewoon hartstikke belangrijk”.
Na de plenaire opening gingen jongeren in groepjes uiteen. Ze spraken met elkaar over wat ze écht belangrijk vinden in werk. Bijvoorbeeld dat een bedrijf haar normen en waarden goed op orde heeft én zich daaraan houdt. Ook hechten jongeren veel waarde aan een goede werk-privé balans en hopen op een baan met betekenis en autonomie. Aan het einde van de avond kwamen jongeren met een aantal adviezen richting de provincie, waaronder:
- Help werkgevers vooruit met de diversiteit binnen hun bedrijf;
- Zorg dat de overheid begrijpelijke vacatureteksten maakt en betrek jongeren daarbij;
- Heb niet alleen aandacht voor de kwalificatie, maar ook voor motivatie en waardeer de combinatie van skills en potentie.
Rob Koolen legt uit wat de provincie Noord-Brabant met de adviezen gaat doen: “De workshop werkgeluk is eigenlijk de kick-off van het onderzoek naar de generatie Z. Dit najaar starten we met de zoektocht naar de motieven en attitudes van jongeren voor werk. Dankzij de zinvolle gesprekken hier op de Jongerentop hebben we daar een prima start meegemaakt. Jongeren gaven ons prima adviezen om direct praktisch aan de slag te gaan, maar gaven ook input voor het onderzoek straks.”