Willy Swinkels - Swinkels Glas

"Laat mensen hun dromen najagen, daar leren ze van en doen ze ervaring op."

 

Het beste voor mens, milieu en maatschappij

Als duurzaam ondernemer wil je het juiste doen voor mens, milieu en maatschappij, maar het blijft soms lastig om deze doelen samen te brengen. Willy vertelt: “Vroeger was je sociaal ondernemer en had je een stukje dat ging over de middelen, maar dat kwam nergens samen. Daar hebben wij verandering in gebracht met hulp van The Natural Step, een internationale organisatie die zich al meer dan 30 jaar bezighoudt met strategische planning voor duurzaam ondernemen.” Ook wordt tegenwoordig van bedrijven verwacht dat ze zich extern laten auditen op de internationale ISO-richtlijn voor MVO. Willy: “Dit soort audits zouden eigenlijk als uitgangspunt moeten geld om sociaal en duurzaam ondernemerschap ook bewezen inhoud te geven.” 

 

Sociaal inclusief ondernemerschap 

Willy heeft tal van bestuursfuncties vervuld, waaronder het voorzitterschap van het MVO-netwerk van Brainport Eindhoven. Zij doen er alles aan om mensen te laten integreren en participeren in de samenleving. Willy vertelt over het belang van sociaal inclusief ondernemen: “Als je hier iets wilt bereiken, dan moet je inclusief en duurzaam ondernemen. Wij geven iedereen een kans. Wanneer iemand met een hersenafwijking aan de slag wil gaan, gaan wij met hem vooraf in gesprek. Wij observeren hem, stellen vragen en op basis van de uitkomsten schrijven wij een rapport hoe diegene het beste zou kunnen functioneren in het bedrijf. Hierbij wordt uitgegaan van wat diegene wél kan." 

 

De kracht van de crowd 

Naast het Brainport MVO-netwerk is Willy ook voorzitter van Koenraed, de drijvende kracht achter sociaal ondernemen. Willy legt de werking van Koenraed uit: “Als eigenaar van Swinkels Glas ben ik regelmatig op zoek naar een glaszetter en schakel hiervoor Koenraed in. Zij gaan met verschillende partijen in gesprek en zoeken naar een geschikt persoon in hun netwerk. Wanneer iemand aansluit op mijn basisvraag, wordt diegene uitgenodigd voor een gesprek. Samen kijken we wat diegene wil leren, waar hij/zij over een paar jaar wil staan en brengen we doelen in kaart.

Vervolgens maken we een tijdspad en kijken we hoe we diegene van fase naar fase persoonlijk kunnen begeleiden. No risk polis.” Stichting Koenrad werkt als een geoliede machine. Met meer dan honderd bedrijven vormen ze een collectief dat maatschappelijk ondernemen belangrijk vindt. Op eigen kracht – zonder subsidie - bieden ze kansen en werken ze samen met partners om een zo goed mogelijk sociaal klimaat te creëren. Willy verklapt het geheim. “Door de koppen bij elkaar te steken en samen te werken hebben wij al honderden mensen op weg geholpen naar een betere toekomst. Door grote spelers, zoals gemeenten, toe te voegen aan je netwerk kun je effectief een verschil maken.” 

 

“Door de grootte en de kracht van het netwerk kun je effectief een verschil maken.” 

 

Trotse werknemer 

Willy maakt bij Swinkels Glas van hun mensen opleiders. “Je coacht ze eerst zelf, en vervolgens laat je ze zelf nieuwe mensen onder hun vleugels nemen”, aldus Willy. Wanneer zijn mensen om bepaalde redenen overstappen naar een andere werkgever is Willy niet getreurd, maar een trotse man. “Ik weet dat ik deze persoon heb opgeleid tot een goede vakman. En als er meer vakmensen zijn, is er immers minder schaarste.” Als laatste geeft Willy mee: “Laat mensen gewoon mensen zijn. Laat mensen hun dromen najagen, daar leren ze van en doen ze ervaring op. Dát is sociaal ondernemen.” 

 

Meer weten? Inspiratie over circulariteit en duurzaamheid.
             

 

Neem contact op met Willy.
             

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen