Loes de Volder: 'Ik wil iets kunnen betekenen voor een ander'

Ontdek het inspiratieverhaal van Brabants Besten Loes de Volder.

Het ondernemersavontuur van Loes de Volder (MamaLoes) startte in 2009. In haar eentje, maar met veel ambitie en de behoefte om anderen te helpen, opende ze een dorpswinkeltje met tweedehands babyspullen. Al snel groeide dat uit in een groot bedrijf met een sociaal hart. “Ik wil iets kunnen betekenen voor een ander.” 

 

De rode draad van MamaLoes 

Loes heeft zo’n halfjaar enkel met tweedehands spullen gewerkt. Al snel bleek dat klanten graag de keuze wilden hebben tussen nieuw en tweedehands waarbij nieuwe artikelen de overhand kregen. Loes: “Mijn man stelde voor om een webshop te beginnen. Ik was daar in het begin wat huiverig voor, omdat je het fysieke contact met mensen mist. Gelukkig bleven klanten kiezen voor MamaLoes en bleef één kerngedachte – naarmate het bedrijf groter werd – telkens overeind: alles delen. Onze kennis, aandacht en liefde stellen we beschikbaar voor iedereen. ” Nu heeft Loes de best of both worlds: vijf fysieke winkels verspreid over het land en een nummer één webshop. 

 

"Onze kennis, aandacht en liefde stellen we beschikbaar voor iedereen."

 

Groeiboom filosofie 

Bij MamaLoes werken inmiddels 140 werknemers, waarvan zo’n 35 personen al langer dan 5 tot 10 jaar in dienst zijn. “We vinden het belangrijk dat mensen kunnen zijn wie ze willen zijn, en kunnen worden wie ze willen worden. We zien onze organisatie als een boom, wat inmiddels geen boompje, maar een stevige eik is geworden”, zegt Loes lachend. “We gaan uit van de kracht van het samenwerken. Een boom functioneert namelijk niet zonder wortels en bladeren. Onze productiemedewerkers zijn de bladeren aan onze boom, teamleiders zijn de takken die deze bladeren bundelen, en ons management is de stam die zorgt dat het bedrijf overeind blijft.  En wij – mijn man en ik – zijn de wortels. Wij zijn de grondleggers die voeding geven en de strategie bepalen. De weg om te groeien in de boom staat voor iedereen open. Je kan beginnen als knopje aan de boom en uiteindelijk het bedrijf overnemen.” 

 

Inclusief ondernemen en winst gaan hand in hand 

Al zo lang dat Loes met personeel werkt, past zij het principe van open hiring toe. Kortgezegd: een baan zonder sollicitatiegesprek. Geen CV en geen uitgebreid vragenvuur. Loes: “De enige voorwaarde die wij stellen is motivatie. Wij beslissen niet of iemand in onze groeiboom past, dat mag diegene zelf ondervinden. Veel ondernemers vinden open hiring een spannend concept en dat mag ook gezegd worden. We hebben veel vertrouwen in onze mensen, maar nemen daarbij wel een risico: een rotte tak of blad met ongedierte kan namelijk heel de boom ziek maken. Daarom hechten we veel waarde aan het centraal stellen van mensen in plaats van de voorwaarden.” 

 

"We gaan uit van wat iemand wél kan en zetten vooroordelen opzij."

 

“Tot nu toe heeft dat fantastisch uitgepakt. De economische motor kan gelukkig hand in hand met het faciliteren van maatschappelijke betrokkenheid. Ik vind het fijn dat we het goede voorbeeld kunnen geven. Ook wij zijn een groot bedrijf waar winst gemaakt moet worden, maar dat kan heel goed samen met een betekenisvolle filosofie. We gaan uit van wat iemand wél kan en zetten vooroordelen opzij”, vertelt Loes. 

 

Lekker en efficiënt werken 

Naast werknemers een kans geven via open hiring, ziet Loes ook nog kansen binnen haar organisatie op het gebied van effectiviteit. Loes vertelt: “Het bedrijf staat, maar we kunnen het nog groter en efficiënter maken. Daarom hebben we tijdens de verhuizing een optimalisatieteam opgericht om processen op de werkvloer te automatiseren. Orderpicken gebeurt nu bijvoorbeeld met handscanners en logische looproutes in plaats van geprinte pakbonnen. Simpel en toepasbaar waarbij we de beleving combineren met lekker en efficiënt werken.”   

 

Meer weten? Inspiratie over inclusiviteit.
             

 

Neem contact op met Loes.
             

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen