Midden-Brabant maakt toppriorieit van talent én mobiliteit op de arbeidsmarkt

Simone van Limpt 04-10-2021
127 keer bekeken {0} reacties

“De kracht van de regio? We weten elkaar goed te vinden en dat komt goed uit want alle talent is nodig!"

Dit is een publicatie van Make it in Tilburg

Begin 2021 bracht Koningin Máxima een virtueel werkbezoek aan Midden-Brabant. Ze was met name enthousiast over de regionale aanpak van arbeidsmobiliteit (de mate waarin mensen veranderen van werkgever, beroep en van regio op de arbeidsmarkt), júist ook tijdens de coronacrisis. Dat het hier wel snor zit op dat vlak wisten wij natuurlijk al langer. Samen met Martyntje Brink, programmamanager Regionale Arbeidsmarkt bij Midpoint Brabant, pluizen we uit hoe dit precies zit. 

 

Menselijk kapitaal

De groei van de arbeidsmarkt, of het gebrek hieraan, is een grote uitdaging en heeft invloed op alle ontwikkelingen in de samenleving. Een belangrijk thema dus voor Midpoint Brabant, dat als regionale economische ontwikkelingsorganisatie de schakel is tussen ondernemingen, onderwijs, overheden en maatschappelijke organisaties. Martyntje: “Wij concentreren ons met name op opgaven als digitalisering, circulaire economie en energietransitie. Zonder inzet van menselijk kapitaal zullen deze opgaven niet slagen. Gelukkig kunnen we hier in Midden-Brabant snel schakelen. Daarnaast profiteren we van goed functionerende formele én informele netwerken.”

Investeren, investeren, investeren

Dat klinkt als een fenomenale infrastructuur. Maar de economie is wereldwijd enorm in beweging. En dat heeft weer gevolgen voor de arbeidsmarkt, toch? “Het draait overal om voldoende en goed personeel. Oftewel: investeren in jongeren, mogelijkheden bieden aan zij-instromers en inzetten op behoud van medewerkers. Want alle talent, van jong tot oud, is nodig. Door de coronacrisis zijn sommige sectoren harder geraakt dan andere. Voor de pandemie was al sprake van krapte op de arbeidsmarkt in bijvoorbeeld logistiek, techniek, zorg en onderwijs. Dit tekort is alleen maar groter geworden. Neem een branche als de horeca. Door de onzekere en lange sluitingsperiodes zijn horecamedewerkers zich op andere typen bedrijven gaan oriënteren. Het is een hele tour om alles weer op gang te krijgen.” Lees verder.

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen