Ondernemer Dieuwke zet steevast haar innovatiekracht in

Simone van Limpt 31-01-2022
764 keer bekeken {0} reacties

“Zo los je niet alleen problemen op, maar kun je de eerdere situatie ook verbeteren.”

Het coronavirus houdt ons al zo’n twee jaar in de greep. Vooral voor de ondernemers onder ons is dit een uitdagende periode. Brabants Besten Dieuwke Simonis-Stellinga veert mee met alle ontwikkelingen en gaat toekomstgericht op zoek naar kansen en mogelijkheden om haar business boven water te houden. “Het hoort bij het ondernemerschap om steeds te dealen met wat er is. Het is belangrijk om positief te blijven en innovatiekracht erin te houden. Zo vind je niet alleen een oplossing voor het probleem, maar kun je de situatie ook verbeteren ten opzichte van wat het was.”

 

Slim ondernemen

Ondernemen is pionieren. Je weet niet wat er op je pad komt en je moet jezelf continu opnieuw uitvinden. De ene branche wordt hard geraakt door de financiële crisis en de andere krijgt een klap door de pandemie, waaronder de horeca. Hoe ga je hier als ondernemer mee om? Dieuwke vertelt: “In het begin weet je niet wat je overkomt. Daarna doe je een pas op de plaats en pak je terug de regie. We gingen denken in scenario’s, ook voor de lange termijn. Een goede visie op de toekomst haalt namelijk een stukje angst weg.”

Dieuwke beseft dat het voor haar personeel geen gemakkelijke tijd is. “Je wilt je werknemers geruststellen, maar daarnaast moet je ook realistisch blijven over de situatie. Om het hoofd boven water te blijven houden, moeten we er met z’n allen voor gaan. Gelukkig is iedereen in staat om te helpen. Door de groepsapp houden we iedereen betrokken en delen we filmpjes om een positieve vibe te houden.” Tijdens de tweede golf heeft de horecaonderneming van Dieuwke en haar man een winterslaap gehouden, maar ze hebben absoluut niet stil gezeten. “Ik heb ervoor gekozen om tijdelijk in de zorg te gaan werken en mijn man is verdergegaan met de bouw van het hotel. In die periode hebben we ook Greenz & Grainz geopend”, vertelt Dieuwke trots.    

 

Externe veiligheid versus interne weerbaarheid

Het nieuwe afhaal- en gezonde fastfoodconcept Greenz & Grainz is ontstaan vanuit twee gedachten. Dieuwke legt uit: “We wilden geen standaard afhaalservice in ons huidige restaurant, omdat gasten dan niet de volledige beleving van eten in een bijzondere omgeving – een kerk - ervaren. Daarnaast moet je ook voor jezelf en je interne weerbaarheid blijven zorgen. Het uitwerken van dit leuke concept en het brainstormen over nieuwe ideeën, zorgt voor meer energie. Er is meer dan externe veiligheid en het naleven van de coronaregels. Interne weerbaarheid en een stukje genegenheid is net zo belangrijk.”

 

"Er is meer dan externe veiligheid en het naleven van de coronaregels. Interne weerbaarheid en een stukje genegenheid is net zo belangrijk.”

 

Verduurzamen: stapje voor stapje

Met Greenz & Grainz wil Dieuwke een verschil maken in de keten. Dieuwke: “Als horecaonderneming krijg je te maken met voedselverspilling en een hoog elektriciteitsverbruik. We proberen slimme keuzes te maken zodat we stapje voor stapje een positieve bijdrage kunnen leveren. Zo proberen we met lokale producten te werken waar we kunnen. Of juist strategische samenwerkingen aan te gaan met leveranciers die een positieve impact hebben, zoals Innocent. Voedselverspilling proberen we tegen te gaan door gebruik te maken van de app Too Good To Go en we maken soep van restjes groenten. De broden die we verkopen, zijn biologisch.”

 

Creëren van een context waar mensen kunnen groeien

Naast positief en toekomstgericht ondernemen, is het voor Dieuwke ook vanzelfsprekend om inclusief te ondernemen. “Mensen kunnen veel meer, dan wat je denkt dat ze kunnen. Dat geldt zowel voor mensen met als zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Ik haal veel voldoening uit het creëren van een stuttende context voor mensen. Mensen worden stabiel en je ziet ze echt opbloeien”, vertelt Dieuwke. Maar ze is niet de enige die open staat voor alle groepen uit de samenleving. “Je merkt dat de jonge generatie niet alleen werkt voor het geld, maar steeds meer diepgang zoeken en graag iets willen bijdragen aan de maatschappij”, aldus Dieuwke.

 

“Mensen kunnen veel meer, dan wat je denkt dat ze kunnen. Dat geldt zowel voor mensen met als zonder afstand tot de arbeidsmarkt."

 

Het leggen van de competentie puzzel

Om even stil te staan bij het belang van de stuttende context, geeft Dieuwke een voorbeeld: “Een nieuwe collega startte in de bediening, maar bleek zich toch wat minder comfortabel te voelen bij de sociale interactie. Daarom hebben we een stapje teruggedaan in de afwas en haar ruimte gegeven voor de leercurve. Na een tijdje zie je dat mensen het wel in zich hebben, maar dat het bij sommigen iets meer tijd vergt. Nu zie ik dat ze het fantastisch doet in de bediening, dat geeft mij voldoening.” Deze stap-voor-stap aanpak is ook bedrijfsmatig voordelig. “Er is een groot personeelstekort in de horeca, maar wij hebben daar minder last van. Het is even een puzzel om te leggen met de verschillende competenties van mensen, maar het is, naast een geweldige voldoening, ook strategisch en zakelijk gewoon veel handiger om echt in je mensen te investeren.”

 

Meer weten? Inspiratie over inclusiviteit.
             

 

Neem contact op met Dieuwke.
             

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen