Een breed netwerk van overheid, onderwijsinstellingen, werkgevers en werktoeleiders werkt in Zuidoost-Brabant aan De achthonderd: 800 duurzame banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit programma richt zich niet op ‘snelle’ uitstroom uit uitkeringen, maar op duurzaam werk. Programmaleider Willem van der Craats en Mirjam Broeders van ondernemersplatform KOP vertellen over de successen én de hindernissen.
Zo snel mogelijk aan de slag en uitstromen uit een WW-of bijstandsuitkering – dat is waar veel begeleidingstrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich op richten. Zuidoost-Brabant pakt het liever duurzaam aan, vertelt Willem van der Craats. Hij is programmaleider van De achthonderd: een brede netwerkorganisatie die in een aantal jaren achthonderd mensen in de regio wil begeleiden naar een duurzame baan. Het gaat dan om volwassenen zonder startkwalificatie, met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Achthonderd is één van de projecten die op 16 mei 2022 zijn gepresenteerd op het Leerwerkfestival in Amersfoort.
“Het startpunt moet de behoefte van de werkgever zijn”, benadrukt Van der Craats. “Aan welke medewerker heeft die werkgever behoefte en wat is daarvoor nodig? Welke bijdrage kunnen onderwijsinstellingen als het Summa College, UWV, gemeenten en toeleiders leveren om dat voor elkaar te krijgen? De achthonderd is een netwerkorganisatie die dat als gezamenlijk vraagstuk oppakt. Die gezamenlijkheid is onze kracht.” Bekijk de tips.