Terugblik Brabant Werkt: Inclusief “Kijk met andere ogen”

Brabants Besten Hanane Abdellaoui van Just Clean Bedrijfsdiensten vertelt over haar inclusiviteitsaanpak
Iris Tak 06-12-2022
188 keer bekeken 0 reacties

Brabants Besten Loes de Volder, Hanane Abdellaoui en Willy Swinkels deelden hun best-practices op het gebied van inclusief werkgeverschap.

Brabant is niet alleen de economische motor, we zijn ook de inclusiefste provincie van Nederland. We doen er alles aan om de afstand tot de arbeidsmarkt voor zoveel mogelijk mensen te verkleinen. Tijdens het congres Brabant Werkt: Inclusief op 24 november 2022 in ’s-Hertogenbosch kwamen ruim 1.200 geïnteresseerden bijeen om te luisteren naar inspirerende verhalen. Want hoe doe je dat eigenlijk, inclusief ondernemen?

 

Plenaire aftrap: Ontwar de knoop

De nood voor een inclusievere arbeidsmarkt is groot. Want ondanks de grote arbeidsmarktkrapte, staan er nog steeds duizenden mensen langs de zijlijn die maar wat graag (weer) aan de slag gaan. Uit onderzoek van Cedris blijkt dat slechts 12% van de bedrijven in Nederland mensen met een beperking in dienst heeft. In een plenaire tafelsessie onder leiding van Twan Huys bespraken minister Carola Schouten, Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland), Kitty Jong (vice-voorzitter FNV), Tof Thissen (algemeen directeur WERKbedrijf UWV), Mohamed El Mokaddem (voorzitter Cedris) en Anne-Marije Buckens (50 Company) wat er nodig is om Brabant op volle kracht te laten werken.

‘Ontregelen’ loopt als een rode draad door de discussie. Overregulering maakt het onmogelijk voor de goede om hun werk goed te doen. De oproep van de sprekers aan tafel: Creëer een drempelloze arbeidsmarkt, ontwar de knoop en maak het simpel. Minister Schouten sluit af met haar gouden tip voor werkgevers: “Geef mensen een kans door eerst te kijken naar wat ze kunnen bieden voor jouw bedrijf en kijk daarna pas naar de functie die zij kunnen bekleden. Kijk met andere ogen: als je ziet wat mensen kunnen, dan kan er veel meer dan wat nu gebeurt.”

 

Inclusief werkgeverschap vanuit het oogpunt van Brabants Besten

In de drukbezochte break-out sessie aangeboden door de provincie Noord-Brabant deelden Brabants Besten Loes de Volder (MamaLoes), Hanane Abdellaoui (Just Clean Bedrijfsdiensten) en Willy Swinkels (Swinkels Glas) hun best practices op het gebied van inclusief ondernemen. Loes trapte af met haar inspirerende visie op inclusief werven: “Zet de medemens centraal. Er zijn mensen die iets nodig hebben en ik heb iets te bieden. Als je naar elkaar luistert als werknemer en werkgever, kom je altijd tot een match.” Bij MamaLoes wordt gewerkt volgens het principe van Open Hiring: iedereen is welkom. Hoe Loes begonnen is met Open Hiring? “Gewoon doen! Het hart werkt niet volgens een stappenplan. Durf anders te kijken naar kansen en mogelijkheden. Het heeft mij niet alleen sociaal, maar zeker ook commercieel succes gebracht. Wij hoeven niet te werven, mensen willen graag bij ons horen.”

Vol trots komt Hanane vervolgens aan het woord om te vertellen over de inclusieve cultuur bij JustClean. “Wij kijken op elke laag in het bedrijf dezelfde richting op en dragen dezelfde visie uit.” Wat volgens haar nodig is om talent te behouden? “Zorg voor een goede begeleiding. En vraag jezelf regelmatig af: zit mijn medewerker nog op de juiste plek? Daarnaast is de balans tussen contact en contract enorm belangrijk. De arbeidsvoorwaarden sluit je contractueel af in een overeenkomst, maar op gevoelsniveau heb je een ander contract nodig.”

Bij Swinkels Glas had 70% van de werknemers een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe laat Willy deze mensen met elkaar samenwerken? “Blijf met elkaar praten. Zo krijg je begrip voor andermans situatie. De verdeeldheid in de samenleving wordt hier op kleine schaal opgelost”, vertel Willy trots. En wat het inclusief ondernemen hem heeft gebracht? “Ontzettend veel. Mensen die voorheen een afstand hadden tot de arbeidsmarkt hebben deze nu niet meer. Een vluchteling is geen vluchteling meer, een dakloze is niet meer dakloos, ze maken deel uit van de maatschappij.”

 

Inspiratiedocument inclusief werkgeverschap

Uit de inspirerende break-out sessie bleek al dat onze Brabants Besten de afgelopen jaren veel kennis en expertise hebben opgebouwd over goed en inclusief werkgeverschap. Wij hebben alle succesverhalen en tips gebundeld in een inspiratiedocument.

Download en lees het inspiratiedocument

 

Brabant Werkt: Inclusief werd mede mogelijk gemaakt door AANtWERK, Provincie Noord-Brabant, MetWerk, Cedris, Diamant Groep, gemeente Breda, UWV, Midzuid, Senzer, Ergon, WSD, WVS, Baanbrekers, IBN, WeenerXL en KempenPlus.

 

Afbeeldingen

Aftermovie Brabant Werkt: Inclusief

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen