Mohamed el Mokaddem bezoekt EZK: “Investeer nu in de mensen aan de zijlijn”

Simone van Limpt 22-02-2023
105 keer bekeken 0 reacties

De bijeenkomst was een kennismaking tussen de fractiewoordvoerders en de leden van MKB-Nederland, waar Cedris ook bij hoort.

Dit is een publicatie van Cedris

 

Afgelopen week bezocht Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem de Tweede Kamercommissie van Economische Zaken en Klimaat. Daar sprak hij samen met de fractiewoordvoerders en de andere aanwezigen uitvoerig over de inclusieve arbeidsmarkt. “Het is zaak om nu te investeren in het werkfit maken en het gericht opleiden van mensen met een arbeidsbeperking.”

De bijeenkomst was een kennismaking tussen de fractiewoordvoerders en de leden van MKB-Nederland, waar Cedris ook bij hoort. Op verzoek van de aanwezige branches werd gesproken over actuele onderwerpen. Onder andere ondernemerschap, financiering, klimaat, de energietransitie en het onderwijs kwamen aan bod. El Mokaddem kreeg daarnaast de ruimte om over de arbeidsmarkt te vertellen.

‘Oplossing voor de krapte’

“De huidige arbeidsmarktkrapte dwingt ons om te investeren in de mensen die werkloos aan de zijlijn staan”, zo vertelde hij. “Velen van hen zijn nog niet direct inzetbaar. Ze missen bijvoorbeeld vakvaardigheden of staan al lange tijd naast de arbeidsmarkt. Maar met de juiste aandacht en begeleiding kunnen ze een gedeeltelijke oplossing zijn voor de krapte. Bijvoorbeeld voor de techniek, de horeca en de zorg, waar een structureel tekort is aan personeel.”

Daarnaast drukte hij de Kamercommissie op het hart om nú te investeren in die mensen aan de zijlijn. “Het kabinet wil de energietransitie realiseren. Daarvoor neemt de arbeidsvraag de komende jaren alleen maar toe. Als je wilt dat over een paar jaar de benodigde menskracht ook echt beschikbaar is, moeten we mensen met een arbeidsbeperking gaan opleiden. Anders blijven de miljarden die bedoeld zijn voor de energietransitie op de planken liggen.”

Rol van sociaal ontwikkelbedrijven

Tijdens het gesprek benoemde hij ook de rol die sociaal ontwikkelbedrijven in deze kwestie kunnen spelen. “Zij hebben de kennis en expertise om, in samenspraak met werkgevers, het beschikbare werk te laten aansluiten op de vaardigheden van de werkzoekenden. Dat doen ze door gerichte scholing, jobcarving en matching op skills.”

Als voorbeeld noemde hij Itho Daalderop. Bij dat bedrijf met zo’n 150 medewerkers worden onder andere warmtepompen geproduceerd. Bijna een kwart van het personeel is afkomstig van het sociaal ontwikkelbedrijf Werkzaak Rivierenland. Zij bemensen bijvoorbeeld een volledige productielijn. Voor de aanpassing die dat vraagt in het productieproces, is de hulp van Werkzaak ingezet. “Het kan dus én is nog veel meer mogelijk. En dat is ook nodig”, aldus El Mokaddem.

Ambassadeur voor de inclusieve arbeidsmarkt

Hij riep de leden van de commissie Economische Zaken dan ook op zich als ambassadeur op te stellen voor sociaal ontwikkelbedrijven. En voor de mensen die voor betaald werk daarop zijn aangewezen.

Lees meer

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen