Dit is een publicatie van Cedris
Cedris streeft naar een duurzame, inclusieve arbeidsmarkt die iedereen een kans biedt om mee te doen en mee te blijven doen. Ook in de verdere wereld wordt de roep om duurzaamheid steeds sterker. Veel van onze leden, de sociaal ontwikkelbedrijven, hebben dit thema dan ook hoog op de agenda staan. De komende periode besteden we aandacht aan hun ‘duurzame daden’, om zo ook anderen te informeren en te inspireren. Deze keer: hoe verduurzamen de Cedris-leden binnen hun eigen bedrijven?
Zonnepanelen, groene energie en circulariteit: het zijn de laatste tijd veelgehoorde woorden. Om onze klimaatdoelen te bereiken, moet iedereen namelijk duurzamer gaan leven. Dat betekent minder vervuiling, minder uitstoot en minder afval. Veel Cedris-leden zijn daarom bezig om ‘intern te verduurzamen’ en hun CO2-uitstoot te verminderen.
Bijdragen aan een beter milieu
Zo is bijvoorbeeld het nieuwe kantoor van Weener XL gasvrij en duurzaam gebouwd. Er zijn alleen natuurlijke en afbreekbare materialen gebruikt. Het gebouw heeft een grotendeels houten draagconstructie gekregen en zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor de energieopwekking. Het dak is daarnaast begroeid met verschillende vetplantjes.
Bij sociaal ondernemer en drukkerij Zalsman wordt volop gewerkt aan de vermindering van de CO2-uitstoot. “Omdat we graag CO2-neutraal willen produceren, compenseren we onze uitstoot”, vertellen ze. Het bedrijf plant daarvoor bomen in Indonesië. “Zo dragen we bij aan een beter milieu én bieden we de lokale bevolking een mooi toekomstperspectief!”
En Confed levert een belangrijke technische bijdrage aan de innovatieve Dopper Water Tap. Met dit slimme apparaat wordt het makkelijker en leuker om je herbruikbare fles bij te vullen. Dit moet voor minder wegwerpplastic zorgen. “Als CEO ben ik enorm trots op onze samenwerking met Dopper en dat we zo’n prachtige hightech bijdrage leveren aan bewustwording en het stimuleren van duurzame keuzes die iedereen elke dag kan maken”, aldus Peter Hobbelen.
Elektrische voertuigen
Veel leden maken daarnaast steeds vaker gebruik van elektrische voertuigen. Voor eigen gebruik, maar ook voor externe projecten, zoals bijvoorbeeld bij sociaal ontwikkelbedrijf de Zuidhoek. Chauffeurs van elektrische busjes en deelauto’s halen kwetsbare ouderen thuis op en brengen ze weer terug, zodat ze de deur uitkomen en hun zelfstandigheid hervinden. Twee vliegen in één klap dus! Met dit duurzame en sociale mobiliteitsnetwerk was de Zuidhoek in 2020 zelfs één van de finalisten van de Werkinnovatieprijs. Ze wonnen een wildcard en mochten hun idee verder uitwerken.
Sociale duurzaamheid
Veel sociaal ontwikkelbedrijven zetten daarnaast in op het hergebruik van materialen. Bij Caparis worden zonnepanelen gerecycled tot hoogwaardige basismaterialen voor bijvoorbeeld de productie van nieuwe zonnepanelen. En dat doen ze met hun eigen mensen: er zijn binnen deze ‘recyclefabriek’ namelijk leerwerktrajecten met ruimte voor 5 kandidaten. Dit zijn jongeren die PRO- of VSO-onderwijs hebben gehad en geen beroep kunnen doen op een uitkering.
Ook bij Itho Daalderop wordt duurzaamheid op twee gebieden gecombineerd. Het bedrijf installeert onder andere warmtepompen en dat doen ze met medewerkers vanuit sociaal ontwikkelberijf Werkzaak Rivierenland. Vorig jaar wonnen zij zelfs een ‘All In Werkgeversprijs’ voor inclusieve werkgever van het jaar 2022 vanwege hun aandacht voor sociale duurzaamheid.
Lees meer