Over Vekon
Vekon ontwerpt en produceert elektrotechnische besturingsysstemen. Vanuit Made werken zo’n 35 professionals aan maatoplossingen voor hun klanten. Eigenaar Judith Vermeulen gelooft in het belang van de Nederlandse maakindustrie als motor van de economie. “Deze industrie heeft er mede voor gezorgd dat de economische schade in de coronapandemie beperkt is gebleven. Onze maakindustrie heeft een sterke concurrentiepositie met het buitenland, ondanks de hoge kosten. Dit maken we samen mogelijk door ketengericht te optimaliseren. Het is ons uitgangspunt om daarbij zoveel mogelijk duurzame waarde te creëren in de hele toeleverketen”
Korte lijntjes
Een duurzame keten betekent ook korte lijntjes tussen productie en afzetmarkt. “Vervuilend transport van onderdelen tussen verschillende continenten draagt niet bij aan duurzaam ondernemen. Bovendien creërt het teveel afhankelijkheid. Onze klanten zoeken kennis, capaciteit en korte levertijden. Hier beantwoorden wij aan door continue te investeren in samenwerking en kennisontwikkeling”, aldus Judith.
"Samen betekent voor ons dat iedereen mag meedoen. Deze visie vertalen we naar arbeidsparticipatie voor kwetsbare groepen, waarvoor we PSO-gecertifieerd zijn. We maken optimaal gebruik van de diverse talenten binnen ons team."
Inclusieve blik op cv’s
Voor Vekon betekent ‘samen’ ook dat iedereen in het bedrijf mag meedoen. Judith: “deze visie vertalen we naar arbeidsparticipatie voor kwetsbare groepen, waarvoor we PSO-gecertificeerd zijn. We maken optimaal gebruik van de diverse talenten en vermogens van onze medewerkers. Ook mensen die niet vanuit het reguliere onderwijs bij ons komen, kunnen van grote waarde zijn.”
Ook in sollicitatieprocedure hanteren ze bij Vekon een open vizier. “De vergrijzing en het tekort aan technisch opgeleid personeel stelt alle technische bedrijven voor een grote uitdaging: hoe zorgen we nu in de toekomst voor voldoende arbeidskrachten? Daarvoor moet je als werkgever je blik verruimen. Ik kijk daarom met een andere blik naar cv’s. Ik let op talent en motivatie in plaats van uitsluitend vooropleiding. Soms ga ik zelfs met iemand het gesprek aan zonder op zijn cv te letten. Op die manier hebben enkele mensen zonder technische achtergrond de kans gekregen om elektromonteur te worden.”
Speciaal budget voor scholing
‘Digitalisering en innovatie veranderen de aard van de werkzaamheden. Dit biedt kansen om de positie van de Nederlandse maakindustrie te versterken. Digitalisering verhoogt de productiviteit en maakt de productie modulair. Hierdoor kunnen schaarse technici optimaal worden ingezet voor technische werkzaamheden. Doordat bepaalde activiteiten kunnen worden geautomatiseerd zullen bestaande werkwijzen veranderen. Wij stimuleren onze medewerkers om goed na te denken over hun ambities in de steeds veranderende organisatie.’
"Het ambassadeurschap past bij mij. Ik wissel onder meer als regiobestuurslid en bestuurslid van FME al vaak van gedachten met andere ondernemers. Alleen door intensief regionaal samen te werken kunnen we uitdagingen als de instroom aanpakken. Dat wil ik uitdragen."
Meer meisjes in de techniek
‘We vinden het belangrijk dat jonge vrouwen warm worden gemaakt voor techniek en technologie. Daarom doen we jaarlijks mee met Girlsday. Tijdens Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden.’
Meer weten? Inspiratie over robotisering.
Neem contact op met Judith.