Maarten Hoogwout: 'Jezelf continu blijven ontwikkelen: als mens en als bedrijf.'

Ontdek het inspiratieverhaal van Brabants Besten Maarten Hoogwout.

Ondernemer Maarten Hoogwout vertelt over zijn loopbaan: “ In 2013 heb ik de stap gemaakt van de marketing- en saleswereld naar WWA waar we gespecialiseerd zijn in het automatiseren van productieprocessen met behulp van industriële robots.” WWA was ooit een hele kleine organisatie met vier werknemers.” Maarten licht toe hoe ze in de loop der tijd gegroeid zijn: “Je vraagt jezelf af hoe je als organisatie kan groeien en hoe je aan geschikt personeel komt. Je moet het als bedrijf innovatiever doen en jezelf continu blijven ontwikkelen. Zowel jezelf als je bedrijf.” 

 

Talent behouden in West-Brabant 

In het westen van Brabant zit een groot cluster aan robotica bedrijven. “We zijn goed in dingen bedenken, maar slecht in het verkopen. Ook aan studenten. Wat gebeurt er als jong talent ons niet weet te vinden? Dan verlaten ze Brabant en vertrekken ze naar het noorden van het land”, vertelt Maarten. Om een oplossing te bieden voor het tekort aan technische talenten in de regio heeft WWA samen met ExRobotics en Synchron in 2018 Breda Robotics opgericht.  

Maarten vertelt enthousiast: “Het staat nog in de kinderschoenen, maar samen met Avans Hogeschool, gemeente Breda en REWIN willen we de robotisering in West-Brabant stimuleren. We proberen meer aansluiting te vinden met scholen: HBO’ers met een wiskundeknobbel hebben we nodig om een productielijn uit te denken en MBO’ers voor het uitzoeken van de juiste materialen. Maar ook basisschoolkinderen willen we warm maken voor techniek. We zijn samen met de gemeente Breda een lesplan aan het opzetten om kinderen hier al spelenderwijs kennis mee te laten maken.” 

 

"We proberen meer aansluiting te vinden met scholen: HBO’ers met een wiskundeknobbel hebben we nodig om een productielijn uit te denken en MBO’ers voor het uitzoeken van de juiste materialen."

 

Handig met techniek en een teamplayer 

Tijdens een sollicitatieprocedure kijkt Maarten vaak niet naar het CV maar naar de passie voor techniek. “We vragen vooral naar hobbies en wat diegene buiten school doet. Wanneer iemand aan een carnavalswagen werkt, weten wij dat diegene goede handen heeft en een echte teamplayer is”, vertelt Maarten. Daarnaast vindt hij het belangrijk om mensen in hun kracht te zetten en te kijken naar wat een medewerker wél kan. “Eén van onze medewerkers presenteert niet graag en krijgt daar stress van. Deze jongeman kan wel ontzettend goed programmeren. Dus laten we het presenteren gewoon over aan een andere medewerker.” 

 

Verlies je eigen innovatieproces niet uit het oog 

“Bij de klant ben ik altijd met robotica en vernieuwingen bezig, maar het is een kunst om je eigen innovatieproces ook scherp te houden.” Maarten geeft een voorbeeld: “We schieten te hulp wanneer een klant een storing heeft. Iedere minuut stilstand van machines is verlies van productie, dus de klant moet snel geholpen worden. Maar wanneer wij anderen helpen, ligt ons eigen productieproces natuurlijk ook stil. We gaan op zoek naar innovatieve oplossingen, zoals het opsporen en verhelpen van storingen met Virtual Reality of Artificiële Intelligentie (AI).”

 

"We gaan op zoek naar innovatieve oplossingen, zoals het opsporen en verhelpen van storingen met VR of AI."

 

Daarvoor het je up to date kennis nodig. Daarom werkt Maarten samen met Fontys en biedt hij een plek waar studenten hun afstudeeronderzoek kunnen uitvoeren. “Het is een uitwisseling: wij bieden werkervaring en lesstof en studenten leren ons nieuwe technieken en oplossingen. Door een student met nieuwe, maar premature kennis te koppelen aan een medewerker met verouderde, maar toepasingsgerichte kennis, krijg je een perfecte match. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk betaalt het zich dubbel en dwars uit. ” 

 

Daag je medewerkers uit 

Maarten ziet vaak nieuwe dingen voorbijkomen op LinkedIn en YouTube. Tijdens zogenaamde “moonshot-sessies” gooit hij zijn nieuwe ideëen in de groep.  “Samen bedenken wij wat onze droom is en waar we als organisatie naartoe willen streven. Dat zijn hele leuke sessies omdat je mensen dwingt om na te denken over nieuwe technieken. Ik daag mijn medewerkers continu uit om zichzelf en het bedrijf te innoveren”. Ondanks de gezamenlijke brainstorm moet je je mensen wel blijven meenemen in het proces. “Innovatie komt met veranderingen en mensen zijn gehecht aan hun vaste routines. Onlangs stelde ik de vraag hoe we 40% van de werkuren kunnen besparen door het proces anders in te richten. Het team moet dan even een drempel over, maar uiteindelijk werk je samen naar het resultaat toe. Ik vind het gewoon belangrijk dat het een feest is om hier te werken. Uiteindelijk breng je meer uren op je werk door dan thuis.” 

 

"Ik vind het gewoon belangrijk dat het een feest is om hier te werken. Uiteindelijk breng je meer uren op je werk door dan thuis.” 

 

Benut de know-how van Brabanders 

Als Brabants Besten ambassadeur wil Maarten graag anderen inspireren op het gebied van robotisering en innovatief werkgeverschap. “Automatisering en robotisering zijn belangrijk om de toekomst van je bedrijf te waarborgen. Een goede lokale maakindustrie is daarbij goud waard. We zijn soms erg afhankelijk van de lange levertijden voor elektrische componenten uit het buitenland. Terwijl we hier in Brabant zoveel technische know-how hebben. En we brengen allemaal het liefste ons geld naar onze buurman. Als we het voor elkaar kunnen krijgen om dit in Brabant te organiseren, dan doen we het echt heel goed!” 

 

Meer weten? Inspiratie over robotisering.
             

 

Neem contact op met Maarten.
             

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen