Brabantse HTSM-sector: 'de krachtpatser die heel Nederland uit de crisis kan houden'

Simone van Limpt 21-12-2021
277 keer bekeken 0 reacties

High Tech Systems and Materials (HTSM) is de sector die Brabant in 100 jaar op de kaart heeft gezet.

Dit is een publicatie van Innovation Origins.

   
High Tech Systems and Materials (HTSM) is de sector die Brabant in 100 jaar op de kaart heeft gezet. Door de jaren heen is er een volledige waardeketen omheen gebouwd, met Brainport Eindhoven als centrale plek. Anno 2021 is het een industrie geworden waar de hele wereld van afhankelijk is: zonder Brabant geen chips in je smartphone. “Deze magneet zonder weerga heeft de kracht om ook nu ons land weer uit de crisis te trekken – en te houden”, aldus directeur Brigit van Dijk – Van de Reijt van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) liet een uitvoerige studie uitvoeren naar de status van de HTSM-sector in Brabant. Het biedt een gedetailleerd overzicht van de sector, inclusief de sterke punten, de risico’s en en de kansen die de regio te bieden heeft. Lees hier het hele rapport. In een serie van drie artikelen legt Innovation Origins het vergrootglas op deze sector. Vandaag deel 1. Lees hier de hele serie.
Brabant heeft een lange en wereldvermaarde staat van dienst op het gebied van geavanceerde machinebouw en complexe systemen. Het ecosysteem is opgebouwd rond een industrieel cluster met topspelers als Philips, ASML, NXP, VDL en DAF Trucks. Daarnaast spelen de diverse campussen en kennisinstellingen een rol, net als het high tech toeleveranciersnetwerk van Brainport Industries, een coöperatie van 110 bedrijven met een sterke concentratie in het zuiden.

Niet vanzelfsprekend 

De huidige COVID-19 pandemie en de recente geopolitieke ontwikkelingen hebben laten zien dat niets vanzelfsprekend is. Daarnaast staat de wereld voor serieuze maatschappelijke uitdagingen: denk aan de energietransitie en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Vanuit het besef dat Brabant een van de meest geavanceerde manufacturing hubs ter wereld is, ziet de HTSM-sector deze ontwikkelingen vooral als een kans om de wereld andermaal zijn kracht te laten zien. Daarbij kan de constructieve samenwerkingscultuur in Brabant zijn waarde toevoegen voor iedereen in het ecosysteem en zo het verschil blijven maken in een extreem competitieve wereld. Lees verder.

Afbeeldingen

0  reacties

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen