Verweef technologische en digitale vaardigheden in elke opleiding

Simone van Limpt 14-07-2022
374 keer bekeken 0 reacties

Recente cijfers laten zien dat de instroom in het profiel natuur en techniek op havo/ vwo dalende is.

 

Dit is een publicatie van Techniekpact

De cijfers qua afgestudeerden in ons hoger onderwijs zijn nog steeds positief, maar de dalende trend in het voortgezet onderwijs gaat dat beeld in de toekomst wel veranderen. Waar gaat het mis?

De huidige tijd waarin de energietransitie centraal staat kan jongeren geweldig uitdagen! Overal borden langs de weg met ‘lever een bijdrage aan het energievraagstuk; kies techniek’ is niet de oplossing. De communicatie moet veel verfijnder. Het moet beginnen bij de kinderen op de basisschool en bij hun ouders. Niks belangrijker, en ook leuker, dan op de basisschool al bezig te zijn met technische/digitale vaardigheden die gekoppeld zijn aan praktijkvoorbeelden. De discussie in politiek Den Haag en onderwijsland over de curriculum herziening in het funderend onderwijs duurt al jaren. Dat is veel te lang. Hier is haast en duidelijkheid geboden. Als je op latere leeftijd wilt oogsten moet je op jonge leeftijd voor vruchtbare grond zorgen.

Daarnaast is er veel winst te behalen bij onze meiden en jongeren met een niet-westerse achtergrond. Beeldvorming is hierbij belangrijk. Zorg voor de juiste rolmodellen en modern lesmateriaal. Werkgevers zijn in deze uitdaging ook cruciaal. Ze moeten er nog meer aan doen om de dames vast te houden. Afgestudeerde meiden met technisch profiel blijven nog steeds minder lang in de technische sector werkzaam. De nieuwste cijfers laten wel zien dat vrouwen een inhaalslag aan het maken zijn. Sinds 2013 is het aantal vrouwen met een technisch beroep met 55% gestegen tot 275.000. Het aandeel vrouwen is nu 15,6%. Dat is nog steeds veel te weinig maar wel een opgaande lijn. Lees verder.

Afbeeldingen

0  reacties

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen