Het mbo doet ‘t: “Ik zie een grote rol weggelegd voor de duale bbl-route”

Iris Tak 13-10-2022
92 keer bekeken 0 reacties

Het mkb heeft mbo-studenten nodig in de energietransitie

Dit is een publicatie van MBO Raad

Reeds lang voordat hij als voorzitter van MKB-Nederland ook een voorbeeldfunctie op zich nam, was Jacco Vonhof in zijn schoonmaakbedrijf met duurzaamheid bezig. Qua energie en milieubelasting, maar zeker ook gericht op zijn mensen. “Sociale duurzaamheid, zodat mensen niet omvallen, zich kunnen blijven ontwikkelen en carrière kunnen maken.”

“Het mkb heeft in het kader van de energietransitie twee opdrachten. Als eerste moeten we zelf verduurzamen, waarbij de energieprijzen de druk hierop nog vergroten. Die ambitie is er, maar soms mist de ondersteuning en is het vaak moeilijk om de financiering voor dit soort investeringen rond te krijgen. Bovendien is de infrastructuur voor elektrificeren lang nog niet overal op orde. Dan wil je zonnepanelen op je dak leggen, maar is er geen ruimte op het energienet. Daarnaast zorgt het mkb voor de uitvoering van de energietransitie: van zonnepanelen tot laadpalen. En hier speelt het probleem van een gebrek aan arbeidskrachten.”

 

Hart

“Er zijn tot 2030 zo’n 60 duizend mensen in de techniek nodig. Dat betekent onder andere dat we mbo-studenten méér en beter moeten stimuleren om voor een technisch beroep te kiezen. Door duidelijk te maken - ook aan ouders en verzorgers - dat het ‘blue collar’ imago niet meer klopt. Door meer nadruk te leggen op de kansrijke mbo-beroepen. Door de dynamische en innovatieve leeromgeving te promoten. Ik gun elke jonge mbo-student een beroep waar zijn of haar hart sneller van klopt, tegelijkertijd mag een gunstig toekomstperspectief daar een prominente rol in spelen.” Lees verder.

Afbeeldingen

0  reacties

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen