Open badges als toegangskaart tot de arbeidsmarkt

Simone van Limpt 29-03-2023
91 keer bekeken {0} reacties

Wat betekent dit voor het bedrijfsleven?

Dit is een publicatie van Techsharks

 

Het Koning Willem I College behoort tot een van de eerste mbo-scholen die Open Badges uitreikt aan studenten. Met de verdiende badges kunnen techniek-studenten aantonen dat zij bijvoorbeeld weten hoe zij moeten lasersnijden of 3D-printen. De badges zijn het resultaat van de trend van het steeds flexibeler worden van onderwijs. Inmiddels worden de badges door veel bedrijven erkend en het aantal groeit hard. De arbeidsmarkt van de toekomst draait om skills en een uniform skillspaspoort kan de oplossing zijn. Over deze ontwikkeling en wat dit betekent voor het bedrijfsleven ging Techsharks in gesprek met Jorn van Wijk, directeur Leven Lang Ontwikkelen van het KW1C.

Wat zijn Open Badges en het skillspaspoort?

Een Open Badge is een digitale manier om aan te tonen dat je over bepaalde kennis beschikt, of een vaardigheid hebt geleerd. Een badge is een mooie aanvulling op het diploma. Verdiende badges zet je in het skillspaspoort. Hierin staan de formele opleiding (diploma’s, certificaten) en het informele gedeelte, opgedaan tijdens werk of op school. Maar ook bijvoorbeeld met het volgen van een TEDx of een MOOC of een bezoek aan een museum; de mogelijkheden zijn eindeloos. Een portfolio met daarin al je opleidingen en werkervaring, competenties en vaardigheden. Met het skillspaspoort kun je jezelf beter profileren op de arbeidsmarkt. Nu kennen we het klassieke cv, maar met het skillspaspoort en de Open Badges kun je als werkzoekende beter bewijzen en laten zien wat je kunt. En werkgevers kunnen gerichter zoeken op bepaalde skills.

Hoe kijken werkgevers tegen deze ontwikkeling aan?

De komende jaren zijn vooral ervaring en praktische vaardigheden heel hard nodig en zien we dat het principe van ‘bevoegd vs. bekwaam’ steeds vaker wordt gehanteerd. Mooi voorbeeld: Oekraïense vluchtelingen die voor verpleegkundige willen leren, maar de taal nog niet spreken, kunnen wel ’s nachts aan de slag in het ziekenhuis. Ziekenhuizen zijn blij met de extra handen en het maakt instromen in de zorg laagdrempeliger.

Samen met het bedrijfsleven kijken we naar manieren om bepaalde vaardigheden in een badgesysteem vast te leggen. Bedrijven zijn erg enthousiast. We ontwikkelen bijvoorbeeld samen met het Jeroen Bosch ziekenhuis een badge voor ‘medische terminologie’. Dat noemen we dan bijvoorbeeld een JBZ-badge. Studenten kunnen deze badge, ook wel een ‘microcredential’, behalen na het volgen van de keuzemodule. Wij verwachten dat de badges heel snel een vlucht zullen nemen en dit sluit naadloos aan op de ontwikkeling van het skillspaspoort.

Welk effect gaat dit hebben op arbeidsmarktkrapte?

Er zijn veel positieve geluiden over de skillsgerichte aanpak, omdat dit vraag en aanbod dichter bij elkaar zal brengen. De enorme krapte zal hiermee niet direct worden opgelost, maar het zal het probleem wel versoepelen. De arbeidsmarkt verandert, we zien een groeiend aantal zzp’ers, vooral jongeren zijn liever eigen baas. De arbeidsmarkt zal veel flexibeler moeten worden en veel minder gebaseerd moeten zijn op het hebben van bepaalde diploma’s. Je hoeft als bedrijf niet iemand te zoeken voor 40 uur, als je ook twee zzp’ers kunt inhuren. Een skillspaspoort kan daar enorm bij helpen, want je kunt als werkgever specifiek op zoek gaan naar personeel met een bepaalde vaardigheid, waarmee je als werkgever de eerste nood kunt oplossen.

Welke gevaren liggen er op de loer?

Er kan een wildgroei ontstaan aan Open Badges. Het onderwijs en bedrijfsleven moeten daar serieus mee omgaan. Er zal een bepaalde vorm van toetsing moeten gaan plaatsvinden, alleen niet zo strak gereguleerd als nu in het kwalificatiedossier, zoals door het Ministerie van Onderwijs is vastgelegd.

Ook privacy en veiligheidsaspecten spelen een rol. Wie heeft er straks toegang tot het persoonlijk skillspaspoort?
Het KW1C loopt hierin voorop, want we zijn bezig om het Open Badges systeem onder te brengen in blockchain-technologie om de data veilig en efficiënt op te slaan. Ook bepaal je zelf welke en hoeveel badges je openbaar maakt, bijvoorbeeld op LinkedIn. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar privacy en veiligheid is absoluut een voorwaarde.

Lees verder

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen