Meer in- en doorstroom van vrouwen naar techniek en ICT

Simone van Limpt 06-05-2022
170 keer bekeken 0 reacties

5 aanbevelingen

 

Dit is een publicatie van Techniekpact

Vrouwen met een bèta-, technische of IT-opleiding komen minder vaak dan hun mannelijke studiegenoten terecht in een technisch beroep of in een ICT-beroep. Dat vrouwen niet doorstromen naar de arbeidsmarkt of uiteindelijk een bètatechnisch of ICT-beroep verlaten komt onder andere door vooroordelen en voorkeuren op de werkvloer. Daar hebben werkgevers invloed op, onder andere door acties te doen in het wervings- en selectiebeleid en bij de functionerings- en beoordelingsgesprekken.

78 procent van vrouwen met een technische opleiding werkt niet in technisch beroep. Van de vrouwen met informatica-opleiding werkt bijna driekwart niet in een ICT-beroep. Vrouwen die dus eerder bewust voor een technische of ICT-studie kozen, stromen niet door naar de technische of ICT-arbeidsmarkt of ze stromen op een later moment uit.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat daar verschillende redenen voor zijn, genderbias op de werkvloer is daar een van. Eén van de vrouwen die de VHTO-enquête invulde naar waarom vrouwen in bèta, techniek en IT werkzaam zijn, zei hierover het volgende: 'Mijn eerste baas geloofde niet dat ik dit kon. Ik kreeg een dubbele proeftijd en aantekening dat ik een opleiding volledig moest afronden na mijn mbo.' Een andere zei: 'Ik ervaar nog altijd dat vrouwen zich net iets meer moeten bewijzen dan mannen. En dat zou niet nodig moeten zijn.' Lees verder.

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen