'Het PSO-keurmerk maakt inclusief werkgeverschap zichtbaar'

Simone van Limpt 20-05-2022
318 keer bekeken 0 reacties

Alle informatie over de Prestatieladder Socialer Ondernemen

 

Dit is een publicatie van Kiwa

Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO kunnen organisaties laten zien in welke mate ze bijdragen aan een samenleving waarin iedereen meedoet. Met het PSO-keurmerk worden de sociale prestaties getoetst en gekoppeld aan de verschillende niveaus die aangeven hoe wordt bijgedragen aan de werkgelegenheid van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kiwa’s Sabine Hesdal (schemamanager en auditor) en Leonie de Groot (sales en planning) en Yuri Starrenburg, directeur bij PSO-Nederland vertellen er meer over.

Het PSO-keurmerk, ontwikkeld door TNO, beheerd door PSO-Nederland en onafhankelijk getoetst door Kiwa, omvat een toets van de sociale prestaties van een organisatie. De PSO is opgezet als een prestatieladder met een aspirantstatus en trede 1,2 en 3 en een separaat 30+ certificaat. Bedrijven met een erkenning op trede 1,2 of 3 dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen. Bij bedrijven met een certificaat PSO 30+ bestaat zelfs dertig procent of meer van het personeelsbestand uit medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Allereerst, wat is sociaal ondernemen?

Yuri Starrenburg: ‘Bijna iedereen kent intussen het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij zorgen ondernemers voor een goede balans tussen sociaal-ethische normen, milieu en winst, dus People, Planet en Profit. Sociaal, of inclusief, ondernemen is feitelijk de “People”-peiler van uit die mvo-mix.’

Wat is PSO?

Yuri Starrenburg: ‘Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen kun je structureel werk maken van social return binnen de organisatie. De PSO is een door TNO ontwikkeld wetenschappelijk onderbouwd instrument dat in kaart brengt in welke mate organisaties bijdragen aan de participatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.’

Waarom is PSO noodzakelijk?

Yuri Starrenburg: ‘Zolang er binnen onze beroepsbevolking nog hele groepen zijn die wel willen, maar niet kúnnen meedoen, is er nog volop werk aan de winkel. Voor die positieve impuls zorgt de PSO. Nederland is een kennisland waarin digitalisering en robotisering volop gaande zijn. Mede daardoor groeit de groep die niet mee kan. Lees verder.

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen