Andere zienswijze nodig om energietransitie te redden

Simone van Limpt 25-07-2022
366 keer bekeken 0 reacties

Energietransitie in gevaar door nijpend tekort aan technici

 

Dit is een publicatie van BNR
 

Een nijpend tekort aan technici zorgt ervoor dat de energietransitie in gevaar komt. Er zijn niet genoeg mensen om zonnepanelen en warmtepompen te installeren. En dat terwijl de branche al te maken heeft met materiaaltekorten, lange leveringstijden en prijsstijgingen. 'Een gigaprobleem', zo stelt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra.

'Ik heb al vaker gesteld dat we als sector te maken hebben met een kwantitatief tekort én een kwalitatief tekort. In onze sector - die 125.000 mensen telt - hebben we een tekort aan 20.000 vaklieden, die we vandaag nog aan het werk zouden kunnen zetten. Dat aantal loopt - bij onveranderd beleid - de komende periode op naar 40.000. En ik zie het beleid nog niet veranderen.'

En dat steekt, aldus Terpstra, die juist vindt dat het teloorgaande beroepsonderwijs een urgent agendapunt zou moeten zijn. 'Maar daarmee hebben we de vacatures van vandaag nog niet ingevuld. Ook hebben we te maken met het feit dat veel installatiebedrijven zeggen van 'vroeger was ik installateur, maar nu doe ik ook installatiewerk'. Dus het installatiewerk an sich is heel snel aan het veranderen, en dat betekent ook dat de medewerkers - de 150.000 - meegenomen moeten worden in die ontwikkeling.' Lees verder.

Afbeeldingen

0  reacties

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen