Bij Manders Totaal in Helmond draait het om de mensen, niet om de winst

Simone van Limpt 03-08-2022
212 keer bekeken 0 reacties

‘We willen het onze mensen naar de zin maken’

 

Dit is een publicatie van het Eindhovens Dagblad
 

Als het goed is, verandert er vrijwel niets bij de Helmondse firma Manders, kondigt nieuwe eigenaar Thomas Swinkels aan. Daarom heeft Wim Hillenbrink zijn bedrijf aan hem  verkocht. ,,Hooguit wat efficiënter werken.”   

Na 23 jaar bij Manders Totaal zit het er bijna op voor Wim Hillenbrink. De 57-jarige ondernemer uit Venray heeft zijn bedrijf in vastgoedonderhoud verkocht. Na de zomervakantie lonkt - eindelijk, na jaren van buffelen - een zee aan vrije tijd. 

Hoewel... ,,Wat ik ga doen, dat weet ik nog niet. Daar moet ik nog eens goed over nadenken. Als ik zuinig leef hoef ik nooit meer te werken, daar niet van. Maar niks doen en stilzitten dat is echt helemaal niks voor mij. Het liefst zou ik in de culturele hoek aan de slag gaan”, zegt Hillenbrink in het bedrijfspand aan de Lungendonk.

Tijd om plaats te maken

Hij was er aan toe om te stoppen, vertelt hij. ,,Voor mezelf en voor het bedrijf is het beter dat ik na 23 jaar het stokje overdraag aan Thomas. Op een gegeven ogenblik dient zich het moment aan dat de mensen om je heen jonger, enthousiaster en dynamischer zijn dan jijzelf bent en die vol met nieuwe ideeën zitten. Dan is het tijd om plaats te maken.” 

De afgelopen twee decennia is Manders Totaal onder leiding van Hillenbrink dankzij enkele overnames flink gegroeid: van een traditioneel schildersbedrijf naar een onderneming in het vastgoedonderhoud met zo’n 100 man personeel en een jaaromzet van inmiddels bijna zo’n 12 miljoen euro. 

Dit bedrijf draait niet om groei of om winst maar om de mensen die er werken

Een firma die actief is in heel Nederland en zelfs daarbuiten bovendien. Naast onder meer een aantal woningbouwcorporaties mag ze ook enkele gerenommeerde, internationaal opererende winkelketens tot de klandizie rekenen. ,,Namen? Die mogen we niet noemen, zo is de afspraak.”

Informeel en ongedwongen

Thomas Swinkels, met een achtergrond in de bouw- en corporatiewereld, kwam in 2018 bij Manders Totaal terecht en werkte zich in korte tijd op tot in de directie. ,,Ik had meteen een fijn gevoel bij dit bedrijf en bij de mensen die er werken. Het gaat er hier heel informeel en ongedwongen aan toe,” aldus de nieuwe eigenaar, 47 jaar oud en afkomstig uit Volkel. Hij heeft de Sonse familieonderneming Knaapen Groep, een aannemingsbedrijf, bereid gevonden in de overname deel te nemen.  

De mensen hier hebben altijd goed voor mij gezorgd

,,Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hier hoog in het vaandel", vervolgt hij. ,,Bovendien is het gewoon een heel sociaal bedrijf, met veel aandacht voor de persoonlijke kant van de werknemers. Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden. Maar dit bedrijf draait niet om groei of om winst maar om de mensen die er werken. We doen er alles aan om het hen hier naar de zin te maken. Moeten ze mantelzorg verlenen aan hun zieke moeder bijvoorbeeld, dan kan dat. Dan is daar alle ruimte voor. Dat soort dingen vertaalt zich in een hele goede werksfeer.”

Voor Hillenbrink is het daarom een logische stap het bedrijf aan Swinkels over te dragen. ,,Thomas gaat die lijn voorzetten. Er is veel belangstelling onder investeerders om bedrijven te kopen omdat geld op de bank zetten niets oplevert. Maar ik heb bewust voor deze stap gekozen. De mensen hier hebben altijd goed voor mij gezorgd, ik voel het daarom als mijn plicht hetzelfde voor hen te doen en er voor te zorgen dat ze nog heel lang aan het werk kunnen blijven.“

 

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen