‘Als we doen wat we deden, gaan we niet meer krijgen wat we kregen’

Iris Tak 20-10-2022
142 keer bekeken 0 reacties

Er moeten stappen gezet worden op het gebied van duurzame inzetbaarheid van personeel

Dit is een publicatie van Regio In Bedrijf

Ze zegt het direct tijdens het gesprek: “Dit is wel een mooie kop voor boven de tekst.” Daarmee slaat Martyntje Brink de spijker op diezelfde kop. De programmamanager Human Capital bij de Midden-Brabantse ontwikkelingsorganisatie Midpoint Brabant beseft dat er op het gebied van duurzame inzetbaarheid van personeel stappen gezet moeten worden, door mkb, onderwijs en regiogemeenten. Daar draagt Midpoint Brabant graag een steentje aan bij, onder meer samen met het Leerwerkloket, WerkgeversServicepunt en Jongerenpunt. “Maar de huidige schaarste gaat blijven, voor langere tijd”, zo waarschuwt zij desondanks.

Martyntje Brink houdt zich binnen het werkgebied van Midpoint Brabant (11 gemeenten van Heusden tot Hilvarenbeek) nadrukkelijk bezig met talentontwikkeling. “Niet voor vandaag, maar voor de langere termijn”, voegt ze daaraan toe. Ze onderstreept dat haar organisatie niet kan toveren: “In Midden-Brabant trekken we niet zómaar een heel blik aan arbeidskrachten open”, zo klinkt het kernachtig. Mkb-ondernemers moeten beseffen dat ze de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet meer alléén op kunnen pakken. “Wij werken aan problemen waarmee ondernemers in meerdere disciplines te maken krijgen”, vervolgt Brink. “Dat gaat dan om logistiek, leisure, maakindustrie, maar ook om digitalisering en duurzame economie. Dat zijn allemaal gebieden waarop men met die krapte te maken heeft.”

Slim inzetten

Ze ziet in de praktijk van alledag dat elke sector zijn eigen specifieke problemen heeft, die telkens om een andere aanpak vragen. “In Midden-Brabant zit veel maakindustrie, met tot 20 werknemers. Bij die bedrijven schiet R & D er vaak bij in. Het is zaak om de kracht die we hebben slim in te zetten. Kennis moet worden gedeeld,  bijvoorbeeld over het omgaan met arbeidstechnische ontwikkelingen. Daarbij gaat het ook over leren, het omgaan met al die techniek. Wij helpen mkb-organisaties met het erkennen van hun digitaliseringsprobleem.” Midpoint Brabant onderkent dat waardering van arbeidskracht deels een cruciale rol speelt. Brink: “Dat gaat verder dan loon alleen. Het gaat om regeldruk, om werktijden. Dat zie je zowel in de horeca als in de zorg, de logistiek en het onderwijs.” Lees verder.

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen