8 adviezen om medewerkers te binden en boeien

Iris Tak 03-11-2022
61 keer bekeken 0 reacties

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt is groter dan ooit. Lees adviezen van (HR)directeuren en experts.

Dit is een publicatie van HR Praktijk

De krapte op de arbeidsmarkt is slechts voor een deel terug te voeren op de naweeën van de pandemie en langdurige demografische ontwikkelingen. Dat zegt arbeidsmarktdeskundige Hafid Ballafkih: "Het tekort aan geschoold ICT-personeel zagen we tien jaar geleden al aankomen. Dat komt met name doordat weinig jongeren voor een technische opleiding kiezen en Nederland nu eenmaal een innovatief land is. Er is simpelweg een enorme vraag naar mensen die de digitalisering vooruit moeten helpen. Allerlei partijen vissen in dezelfde vijver."

 

Toch zijn er oplossingen. Acht aanbevelingen:

  1. Werkgevers kunnen het zich eigenlijk niet meer permitteren om soms ‘achterlijke opleidings- en functieniveaus’ te eisen, zegt Ballafkih: "Er komt wat creativiteit bij kijken. Maar veel functies heb je na twee jaar trainen en opleiden echt wel in de vingers." Hij pleit voor een andere instelling: "Het manco van werkgevers is dat ze mensen zoeken die direct aan de slag kunnen. Alle begrip, maar je zult in deze tijd toch anders moeten gaan denken. Neem eens een mbo’er aan en leid die intern op."
     
  2. Ook aan de knop van de vergoedingen kan volgens Ballafkih gedraaid worden. Hij spreekt wel eens HR-managers die een schaap met vijf poten zoeken maar tegelijk weigeren om een passend salaris te betalen. "Daar zit dan achter dat men bang is dat die nieuwe werknemer meer gaat verdienen dan een manager. En dat wil men natuurlijk niet. Dat soort perverse prikkels kan ervoor zorgen dat een organisatie helemaal in de kramp schiet."
     
  3. Naast intern trainen en opleiden en meer salaris betalen adviseert Ballafkih werkgevers om ook buiten de gebaande paden te gaan denken. Er is volgens hem nog een enorm potentieel van werknemers dat nu nog onbenut blijft. Deze arbeidsmarktcrisis biedt, cynisch of niet, wat hem betreft kansen voor minderheden, vrouwen en mensen met een arbeidsbeperking. Groepen waar overheen wordt gekeken. "Probeer die mensen maar eens een kans te geven." Lees verder.

Afbeeldingen

0  reacties

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen