Vitaliteit op de werkvloer: dit moet je erover weten

Simone van Limpt 15-03-2023
127 keer bekeken 0 reacties

In deze blog lees je wat vitaliteit te maken heeft met duurzame inzetbaarheid

Dit is een publicatie van WSP Noordoost-Brabant

Te weinig bewegen, hele dagen zitten, stress of ongezond eten. Factoren die de vitaliteit van je medewerkers kunnen beïnvloeden. En daarmee de duurzame inzetbaarheid. Tijd voor meer vitaliteit op de werkvloer! In deze blog lees je wat vitaliteit te maken heeft met duurzame inzetbaarheid. En hoe het arbobeleid hieraan kan bijdragen.

 

Dit verstaan we onder ‘vitaliteit’

Vitaliteit omvat veel. Het gaat over iemands mentale en fysieke gesteldheid. Het vermogen van werknemers om hun werk met energie en veerkracht uit te voeren. Maar vitaliteit gaat verder dan de werkvloer, ook de balans tussen werk en privé is belangrijk. Besteed je voldoende tijd aan ontspanning? Het draagt allemaal bij aan een gezonde levensstijl. Vitaliteit is voor jou als werkgever belangrijk, want het verhoogt de productiviteit en betrokkenheid van werknemers én vermindert ziekteverzuim.

Een vitale werknemer is duurzaam inzetbaar

Als we spreken over vitaliteit, gaat het vaak om een momentopname. De mate waarin iemand zich op een bepaald moment fysiek, emotioneel en mentaal gezond en gemotiveerd voelt. Duurzame inzetbaarheid gaat daarentegen om de lange termijn. Hoe kan iemand waarde blijven leveren gedurende de loopbaan? Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid hangen nauw samen. Want: een vitale werknemer is beter in staat om duurzaam inzetbaar te blijven. Het bevorderen van de vitaliteit op de werkvloer is dan ook een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid.

Vitaliteit stimuleren

Maar hoe dan? Hoe stimuleer je vitaliteit? Doordat het een veelomvattend begrip is, zijn er verschillende manieren. Kijk hierbij wat bij je werknemers en je bedrijf past. En wees niet bang om out the box te denken! We geven je ideeën:

  • Een rondje koffie halen voor collega’s? Introduceer een puntensysteem. De werknemer die het vaakst koffie haalt wint een prijs én heeft stiekem veel bewogen door alle wandelingetjes naar het koffiezetapparaat.
  • Denk je aan vitaliteit, dan denk je aan beweging. Dat hoeft niet per se met collega’s of binnen je bedrijf te gebeuren. Maak budget beschikbaar voor een sportabonnement, en laat je werknemers zelf kiezen waar ze sporten.
  • Persoonlijke groei, ontwikkeling en het inzetten van talent is ontzettend belangrijk. Wist je dat er sommige regelingen en subsidies zijn die opleiden en omscholen makkelijker maken?
  • Vitaliteit begint bij een vitale werkplek. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende (dag)licht, een fijne stoel én bureau, schone ventilatiesystemen en vers fruit op de werkvloer.

 

Arbobeleid verhoogt duurzame inzetbaarheid

Vitaliteit is niet een kwestie van kiezen, maar ook een kwestie van moeten. In het arbobeleid is vastgelegd dat je als werkgever verplicht bent om na te denken over een veilig en gezond werkklimaat. Een aantal onderdelen moeten daarin in ieder geval terugkomen:

  • Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
    Je brengt de risico’s op het werken in kaart. Zijn er dingen die de gezondheid en veiligheid op de werkvloer kunnen beïnvloeden? Op basis hiervan schrijf je een plan van aanpak om de risico’s te verminderen, of zelfs weg te nemen.
  • Ziekteverzuimbeleid
    Wordt een werknemer (langdurig) ziek, dan is soms begeleiding van een bedrijfsarts nodig. Het is slim om hiervoor een contract af te sluiten met een arbodienst of, in samenwerking met een deskundige, een eigen ziekteverzuimregeling te bepalen.
  • Bedrijfshulpverlening (BHV)
    Bij een ongeval of bijvoorbeeld brand zorgen bedrijfshulpverleners (BHV’ers) voor de eerstehulpverlening. Een bedrijf moet minimaal één werknemer hiervoor aangewezen hebben.
  • Preventiemedewerker
    Een preventiemedewerker werkt aan gezond en veilig werken binnen het bedrijf. Hij of zij adviseert en helpt mee bij het opstellen en uitvoeren van de RI&E. Meer dan 25 medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om ten minste één preventiemedewerker aan te wijzen. In kleinere bedrijven mag je ook zelf deze rol op je nemen.

Lees meer

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen