15 jaar geleden stapte Natasja Leijser vanuit de advocatuur over naar Eco Steam and Heating Solutions. Haar familiebedrijf uit Tilburg verhuurt en verkoopt stoom-, heet water- en warmwaterketels voor de industrie binnen heel Europa. “Stoom heeft een wat ouderwets imago maar het is absoluut van deze tijd. Het is de basis van ieder productieproces, van ons eten tot medicijnen, staal en papier.”
Learning on the job
“Stoom wordt vaak geassocieerd met een stoomtrein”, lacht Natasja. “Dat trekt niet bepaald de nieuwe generatie techneuten aan. De toepassing van stoom is ook geen standaard onderdeel in het techniekonderwijs. Daarom zoeken we vooral mensen die graag met hun handen werken. Als iemand tijdens een sollicitatiegesprek zwarte vingers heeft, denk ik: mooi, dat is een goede kandidaat. Ik weet dan dat de basis al goed is. Het vak leren ze in de werkplaats wel.”
En dat principe zou volgens Natasja vaker geïmplementeerd mogen worden. Als voorzitter van VNO-NCW Midden Brabant weet ze als geen ander welke uitdagingen er zijn in de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. “Onderwijsinstellingen en ondernemers zouden samen naar het aanbod moeten kijken. Met brede opleidingslijnen kunnen afgestudeerden op veel verschillende plaatsen terecht, waar ze vervolgens de specialisatie op de werkvloer krijgen bijgeleerd.”
"Door het learning on the job principe krijgen medewerkers het vak onder de knie van een ervaren collega. Zo kunnen mee het veld in wanneer ze voldoende basiskennis hebben.”
Bij Eco Steam and Heating werken ze dan ook volgens het learning on the job principe waarbij nieuwe medewerkers eerst anderhalf jaar in de interne werkplaats aan de slag gaan. “Op deze manier krijgen ze het vak onder de knie van een ervaren collega. Ze kunnen mee het veld in wanneer ze voldoende basiskennis hebben.”
De kracht van de ervaren werknemer
“Mensen die met hun handen werken zijn goud waard. Het is leuk dat iedereen wil doorleren, dat heb ik zelf ook gedaan. Maar de MBO’ers zijn voor ons waardevoller dan hoger opgeleiden. Je kunt niet alles in je bedrijf automatiseren en robotiseren”, vertelt Natasja. “En het geeft voldoening om samen iets tastbaars neer te zetten. Laten we wat vaker met elkaar uitspreken dat zwarte vingers hebben een kwaliteit is om heel trots op te zijn.”
Daarbij vormt de oudere garde een onmisbaar fundament binnen Eco Steam en Heating Solutions. “De gemiddelde leeftijd in ons bedrijf ligt hoger dan in andere branches maar voor ons is dat van onschatbare waarde. Niet alleen zijn deze werknemers goede ‘leermeesters’ voor de jongere collega’s, maar met de oudere werknemers kun je ook een hele stabiele en trouwe groep vormen. Deze groep kiest heel bewust voor een functie en langdurige arbeidscontracten. De waarde hiervan wordt lang niet altijd erkend op de arbeidsmarkt.”
"De gemiddelde leeftijd in ons bedrijf ligt hoger dan in andere branches maar voor ons is dat van onschatbare waarde."
Balanceren in de energietransitie
Het bedrijf staat midden in de energietransitie, maar pasklare oplossingen liggen niet altijd voor handen. Natasja licht toe: “een stoomketel is vergelijkbaar met een waterkoker, je vult een vat met water en laat het opwarmen. Alleen doe je dat niet door zomaar de stekker in het stopcontact te steken. We proberen de uitstoot zo laag mogelijk te houden en we zetten stappen richting elektrische ketels. Maar deze elektrificatie betekent een enorme toename in het verbruik van elektra, en de infrastructuur in Nederland is op dit moment onvoldoende voorbereid om dit uit te rollen. Daarnaast wordt de transitie deels belemmerd door het tekort aan technische vaklui. Maar het geeft een enorme boost om te zien dat er steeds meer aandacht voor komt.”
Samen naar buiten treden als geheel
“Samenwerking is de sleutel tot een sterk netwerk. Ik vind het heel waardevol om met andere ondernemers te sparren en samen tot nieuwe ideeën te komen. Als ondernemer loop je vaak tegen dezelfde punten aan, ook al ben je werkzaam in verschillende branches.” Daarnaast is Natasja ervan overtuigd dat je samen meer kunt bereiken dan alleen. “Ik kan in mijn eentje bij een onderwijsinstelling aankloppen, maar je kunt ook als collectief naar buiten treden. Als groep kun je een veel krachtiger statement neerzetten. Zo laat je kennispartners en andere ondernemers zien dat je als Brabants Besten netwerk staat voor en werk- en arbeidsmarktklimaat.”
Meer weten? Inspiratie over de energietransitie.
Neem contact op met Natasja.