Richard van Ommen: de verbinder tussen talent en arbeidsmarkt

“De snel veranderende wereld waarin we leven vraagt om up-to-date kennis en vaardigheden."

 

Bij de Talentencampus Oss verbinden ze onderwijs en bedrijfsleven als intermediair. De constante uitdaging: hoe dicht je de kloof tussen de unieke vaardigheden van mensen en specifieke behoeften van bedrijven? Afgelopen week spraken wij Richard van Ommen, directeur van de Talentencampus, over het systeem van open badges als toekomstgerichte oplossing. Maar wat zijn open badges precies en hoe creëer je hiermee een rijke leeromgeving? Richard legde het ons uit. 

 

Ecosysteem van (in)formeel leren 

“Bedrijven hebben een doelstelling, mensen hebben vaardigheden. Het is aan ons als verbinder om deze kloof te dichten.” Met zijn jarenlange ervaring in het onderwijs weet Richard dat een ecosysteem van formeel als informeel leren hier de beste manier voor is. Richard licht toe: “De snel veranderende wereld waarin we leven vraagt om up-to-date kennis en vaardigheden. 

Bijleren kan door middel van onderwijs, cursussen en trainingen. Rond je die goed af, dan krijg je als bewijsstuk een diploma of certificaat. Maar mensen leren ook op de werkvloer en dus buiten het onderwijs om. Denk bijvoorbeeld aan een collega die uitlegt hoe een machine werkt.” Deze manier van leren levert ook veel kennis en vaardigheden op, maar geen hard bewijsstuk in de vorm van een diploma. Het talent-certificaat van een open badge kan daar verandering in brengen. 

 

"Maak met open badges een leven lang ontwikkelen aantrekkelijk en tastbaar en pluk hier ook zelf de vruchten van!"

 

Wat zijn open badges? 

Een open badge is een digitaal certificaat met daarin informatie over kennis, competenties, vaardigheden en ervaringen die je hebt verworven. In het buitenland geven al heel wat organisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven badges uit. Maar ook in Nederland zijn badges aan een opmars bezig. Waarom? “Open badges zijn een verrijking van ieders CV en verbeteren de kans op de arbeidsmarkt”, vertelt Richard.

“Bij de Talentencampus Oss worden deze badges verzameld in een app, een zogenaamd skills paspoort. Je hebt je competenties altijd op zak en de digitale mogelijkheden zijn eindeloos.” Aan de hand van deze digitale informatie kunnen werknemers laten zien wat ze in huis hebben en kunnen zij zichzelf onderscheiden van anderen. Daarnaast draagt het bij aan het personaliseren en diversifiëren van het onderwijs op niveau.  

 

Versnellen van de arbeidsparticipatie 

Richard haalt er een recent voorbeeld bij: “Afgelopen zomer zijn we in gesprek geweest met een uitzendorganisatie die veel mensen hebben die willen lassen, maar niet over een lasdiploma beschikken. Met de organisatie hebben we afspraken gemaakt over de competenties waar iemand aan moet voldoen om aan de slag te kunnen. Door middel van badges kunnen we een microcertificaat afgeven aan werkgevers. Waarom zou iemand twee jaar naar school moeten als hij of zij na twee maanden ook inzetbaar is voor deze baan?” 

 

"Waarom zou iemand twee jaar lang naar school moeten gaan als hij of zij na twee maanden ook inzetbaar kan zijn?” 

 

Het belang voor werkgevers 

Met open badges kun je meer differentiatie aanbrengen in het (leven lang) leren, en mensen erkennen in de unieke vaardigheden waar zij over beschikken. Uiteraard moet een badge wel een context hebben. Daarvoor moeten er afspraken gemaakt worden over de deelvaardigheden die iemand moet hebben. “Toekomstige werkgevers en klanten moeten er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat een hovenier met een badge ook daadwerkelijk een tuin kan aanleggen”, vertelt Richard lachend. 

Als werkgever zijn er een aantal interessante voordelen. “Het officieel erkennen van vaardigheden versterkt de cultuur van leven lang ontwikkelen. Ook kun je door de beperkte doorlooptijd een medewerker sneller belonen, wat een motiverende prikkel kan zijn. Ten slotte kun je de badges digitaal uitdragen, bijvoorbeeld op sociale media, en je als bedrijf profileren als aantrekkelijke werkgever. Mensen gaan natuurlijk graag aan de slag bij een bedrijf waar ze zichzelf mogen ontwikkelen.” 

 

"Bied je je medewerkers de kans om open badges te halen? Dan word je gezien als aantrekkelijke werkgever. Mensen gaan graag aan de slag bij een bedrijf waar ze zichzelf mogen ontwikkelen.”

 

Maatschappelijke waarde 

Badges kunnen niet alleen een positieve bijdrage leveren aan de zoektocht naar talent en het leven lang ontwikkelen, maar ook aan het verhogen van de arbeidsparticipatie. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan een officiële opleiding met diploma een struikelblok zijn. Bijvoorbeeld vanwege de doorlooptijd of een taalbarrière.

Met open badges kun je mensen sneller opleiden, overeenkomstig met de specifieke doelstellingen van bedrijven uit de regio, en zo werkgever en werknemer efficiënt met elkaar verbinden. Want volgens Richard staan maatschappelijke waarden altijd voorop in de Talentencampus. “Dat is mijn drijvende motivatie. Om te onderzoeken hoe we organisaties kunnen ondersteunen in thema’s als vitaliteit, duurzame inzetbaarheid, inclusief werkgeverschap en bovendien: het creëren van een leercultuur voor iedere doelgroep.” 

 

Meer weten? Inspiratie over leven lang ontwikkelen.
             

 

Neem contact op met Richard.
             

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen