Gijs stampte bierbrouwerij Rabauw uit de grond samen met zijn compagnons Ad Penninx en Rik Feijen. Iedereen is er welkom om te werken, leren en van het bier te genieten. “We geloven heel sterk in een mix op de werkvloer. Mensen hebben andere achtergronden, andere persoonlijkheden, andere vaardigheden en talenten. We kijken altijd naar wat mensen nodig hebben.”
Van hobbybrouwers naar eigen merk
“Rik en ik hadden samen een horecazaak. We waren al een tijd hobbybrouwers. Een jaar of acht geleden zijn we lekker aan de slag gegaan, heel ambachtelijk met potten en pannen. Drie jaar geleden vonden we dat de tijd rijp was om daar commercieel iets mee te doen en er een merk aan te hangen.”
“Mijn vriend Ad was studieloopbaanbegeleider op het ROC en zorgde ervoor dat probleemjongeren terug op hun pootjes terecht kwamen. Maar hij liep vast in de bureaucratie van een grote organisatie. Ad had een visie op wat beter zou werken: jongeren niet zomaar terug naar de schoolbanken sturen, maar hen coachen en opleiden om aan het werk te gaan.”
“We besloten om de krachten te bundelen en onze ideeën aan elkaar vast te klikken: bierbrouwen én jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een betere toekomst en een werkplek bieden.”
“We besloten onze ideeën aan elkaar vast te klikken: bierbrouwen én jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een betere toekomst en een werkplek bieden.”
Bier maakt mensen trots
“We willen met onze brouwerij bruggen bouwen” vertelt Gijs. “Of het nu gaat om mensen met een lichamelijke beperking of om mensen met een migratieachtergrond, ze hebben elk hun eigen verhaal en ze kunnen ontzettend van elkaar leren. Zo werkte een wat oudere man met een migratieachtergrond op vrijwillige basis bij ons. Hij sprak alleen maar Engels, waarop een andere collega met autisme hem Nederlands begon te leren. In de samenleving leven heel wat vooroordelen, dat is op de werkvloer niet anders. Door zoveel verschillende mensen te laten samenwerken, kun je elkaars vooroordelen doorbreken en een positiever beeld ontwikkelen. Uiteraard wordt iedereen begeleid door coaches met een persoonlijk plan. Maar we koppelen ook collega’s met complementaire skills aan elkaar. ”
"Iedereen wordt begeleid door coaches met een persoonlijk plan. Maar we koppelen ook collega’s met complementaire skills aan elkaar."
“Bier is het bindmiddel. Het is een product dat mensen trots maakt. Vanaf het moment dat de ingrediënten binnenkomen tot het moment dat onze klanten ons bier drinken: iedereen draagt zijn steentje bij aan het productieproces. Sommige mensen brouwen, anderen plakken etiketten op de blikjes, nog anderen maken reclame voor het bier. Iederéén voelt zich betrokken.”
Koksopleiding in het proeflokaal
Na een jaar proefdraaien in Gemert, verhuisde Rabauw naar Strijp in Eindhoven. “We hadden de bevestiging gekregen dat ons idee ook echt wérkte”, blikt Gijs terug. “Onze medewerkers konden zichzelf ontwikkelen en ons bier viel in de smaak. We hadden een grotere locatie nodig.”
“In Eindhoven hebben we ook een proeflokaal bij onze brouwerij. We draaien lunch, borrel en diner. Vooral de borrel is populair, informeel samen een biertje proeven met wat kleine hapjes erbij. Dit proeflokaal geeft ons extra opleidingsmogelijkheden. Onze mensen kunnen niet alleen in de brouwerij de stiel leren, ze kunnen nu ook een volwaardige koksopleiding volgen of in de bediening werken.”
Trajecten op maat
“We hebben vier soorten van arbeidsplekken: dagbesteding, leerwerkplekken, re-integratieplekken en betaalde banen. Die betaalde banen zijn vaak het einde van een betaald traject. We zouden graag iedereen een betaalde plek bieden bij Rabauw, maar dat lukt niet altijd onmiddellijk. We helpen jongeren ook om na hun traject bij ons door te stromen naar andere bedrijven. Het is echt maatwerk. Al onze medewerkers krijgen van ons de tijd die ze nodig hebben. Soms duurt een traject zes maanden, soms twee jaar.”
De keten kort houden
Een nog duurzamer productieproces is volgens Gijs de volgende uitdaging voor Rabauw. “We moeten eerlijk zijn: we zijn een jong en startend bedrijf, we kunnen niet alles in één keer aanpakken. Je kan de wereld niet van vandaag op morgen veranderen, je moet kijken naar de visie van je onderneming en die vertalen in doelstellingen op korte en lange termijn. De voorbije jaren lag onze focus op een duurzaam leerwerktraject voor mensen die vaak ver van de arbeidsmarkt staan. De komende jaren valt er zeker nog heel wat te winnen op vlak van duurzaamheid in ons productieproces. Ik denk dan aan waterbesparing of aan biologische ingrediënten.”
"We moeten eerlijk zijn: we zijn een jong en startend bedrijf, we kunnen niet alles in één keer aanpakken."
“De ingrediënten bepalen de smaak van je bier. Of je hop uit Amerika komt of uit Nederland heeft een grote invloed op je product. Waar mogelijk kijken we naar hop uit Nederland, zelfs uit Brabant. Onze mout halen we in België. Met een lokale boer kijken we nu of we samen een bierkaas kunnen maken. Zo doen we ons best om de keten zo kort mogelijk te houden.”
Pionieren in inclusief ondernemen
“Heel wat Brabantse bedrijven zijn aan het pionieren op het gebied van inclusief en sociaal ondernemen”, merkt Gijs. “Er is een grote openheid om ervaringen te delen met elkaar. We hebben allemaal dezelfde ambitie om de arbeidsmarkt te versterken en méér mensen toegang te geven tot werk. We praten vaak met andere bierbrouwers, maar ik ben ook nieuwsgierig naar wat andere Brabants Besten in totaal andere branches doen. Ik laat me graag verrassen.”
Meer weten? Inspiratie over sociale innovatie.
Neem contact op met Gijs.