Innovatieve koploper Wim de Laat staat aan het hoofd van The Protein Brewery, een bedrijf dat eiwitrijke voeding maakt op basis van fermentatie technologieën. Met zijn bedrijf is hij op missie om de wereld op een duurzame manier te voeden, waarbij dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige. “We hebben eiwitten nodig om ons lichaam te onderhouden, om impact te hebben moet het schaalbaar zijn en dus moet het dan ook betaalbaar, duurzaam én lekker zijn.”
“Innovatie komt vaak bij de kleine bedrijven vandaan”, start Wim. “Ik vind dingen ontwikkelen het leukste wat er is. Dus acht jaar geleden ben ik gestart met BioscienZ, mijn eigen lab in Breda. Het is heel belangrijk dat de maakindustrie in Brabant blijft dus probeer ik ervoor zorgen dat er meer maakindustrie wordt gecreëerd op het gebied van fermentatie.” Voor zijn afzetmarkt hoeft Wim zich niet de beperken tot de Brabantse grenzen. “Mijn producten worden van Amerika tot China geïmplementeerd.”
Disruptieve oplossingen die als een puzzel in elkaar vallen
“Het bewustzijn dat het anders moet dat is er zeker. Jonge mensen kijken hier al heel anders tegenaan, want het is hun toekomst. Je zit met klimaat, de stikstofcrisis en de permanente pandemiedreiging. En als we naar het huidige bedrijfseconomische systeem kijken van voedselproductie, dan mogen we concluderen dat het al failliet is. We winnen onze eiwitten (proteïnes) grotendeels uit dieren, maar de manier waarop deze dieren behandelen is volstrekt onacceptabel en niet meer van deze tijd. De toename in kwantiteit leidt tot problemen als de vogelgroep en varkenspest. Tegelijk neemt de vraag naar proteïnes alleen maar toe want de wereldbevolking daalt niet. Dat drijft ons om op zoek te gaan naar oplossingen die meerdere problemen in één keer aanpakken.”
'De vraag naar proteïnes neemt alleen maar toe want de wereldbevolking daalt niet. Dat drijft ons om op zoek te gaan naar oplossingen die meerdere problemen in één keer aanpakken.'
Hoge voedingswaarden uit lokale gewassen: toekomstbestendig en inclusief
Met fermentatie kun je veel meer voedingswaarde uit een hectare halen voor ieder type gewas. Hier in West-Brabant worden suikerbieten gekweekt en verwerkt tot sap. In onze demofabriek zijn we volop aan de slag om dit suikerbietensap met fermentatie om te vormen naar een eiwitrijk bloem. Dit kan vervolgens weer hier in Brabant verwerkt worden in vleesvervangers, als alternatief voor de soja die nu uit Brazilië komt. Zo creëer je een lokale en plantaardige cyclus. Het is hard werken om dat de realiseren, maar het resultaat is een korte Brabantse voedselketen zonder stikstofemissie en dierenleed.”
'Een korte en diervriendelijke cyclus, dat kan overal ter wereld.'
The Protein Brewery ontwikkelt de technieken die nodig zijn om deze lokale gewassen om te zetten in voedingsrijke producten. Want zo’n korte en diervriendelijke cyclus, dat kan overal ter wereld. Wim licht toe: “Je onderzoekt wat de meest water-efficiënte gewassen in een bepaald gebied zijn. Want overal is een gebrek aan zoet water en met klimaatopwarming wordt dit alleen maar belangrijker. In Azië werken we bijvoorbeeld met tapioca, in Afrika met cassave en maïs. De voordelen van planten zijn oneindig: je hoeft er geen regenwouden voor om te kappen, gewassen zijn niet allergeen, en er zijn geen geloven die de consumptie ervan uitsluiten dus het is heel inclusief.”
Sociale innovatie in zelfsturende teams
Bij The Protein Brewery zijn niet alleen visie en technieken van hoogstaande innovatie, ze stellen ook het welzijn van hun mensen op de eerste plaats. “Onze medewerkers mogen hun eigen keuzes maken en tijd indelen om zo een goede balans te vinden tussen werk en privé. Sinds kort zijn we gender balanced en we hebben een vrouwelijke voorzitter in de Raad van Commissarissen. Onze nieuwe CEO wordt ook een vrouw. Maar weinig start-ups worden geleid door vrouwen en daar gaan wij verandering in brengen.”
Bij Wim worden de teams ook niet geleid door een baas, de mensen worden gedreven door hun purpose. Omdat goed te stroomlijnen zijn er goede spelregels nodig. “Ik laat mijn team hun eigen spelregels maken voor de besluitvorming in hun teams. Dat hoeft niet uniform door het hele bedrijf te zijn, het gaat er juist om dat de methodiek wordt gekozen die werkt in dat multidisciplinaire team voor die opdracht. Hiervoor krijgen we ondersteuning van Deloitte. Stonden we toch mooi langs ASML op het podium bij de top 10 meest innovatieve bedrijven van Nederland!”
'Teams worden niet geleid door een baas, maar de mensen worden gedreven door hun purpose.'
Brabant place to be
“Brabant is een unieke plaats. Mensen gunnen elkaar hier iets en kunnen heel goed samenwerken, dat vind je niet op een andere plaats in Nederland. Ondernemers steken hier veel tijd in elkaar vooruithelpen. Zo kun je leren van anderen die inspirerend bezig zijn, maar ook je eigen tekortkomingen aanvullen met andere expertises. Het is heel dankbaar werk om elkaar te coachen en zo iemand anders op weg te helpen.
Meer weten? Inspiratie over duurzaamheid.
Neem contact op met Wim.