Roel Jansen: “Hoe breder opgeleid, hoe meer plezier op de werkvloer”

In gesprek met Brabants Besten Roel Jansen over het onderwerp leven lang ontwikkelen.

Roel Jansen is directeur en eigenaar van RJ Networks & Security. Persoonlijke ontwikkeling en zelfsturende teams zijn in het kader van een leven lang ontwikkelen vanzelfsprekende begrippen. Wij vroegen Roel hoe dat in zijn werk gaat.

 

Kies je eigen kleding

RJ Networks & Security houdt zich bezig met beveiliging en datanetwerken in bedrijven. Hoe gaan zij om met de arbeidskrapte in hun sector? In plaats van dure wervingscampagnes, investeren ze vooral in hun eigen mensen. Ze proberen geen werknemers van bedrijven af te snoepen, maar houden eigen medewerkers zo lang mogelijk aan boord. Daarom krijgen werknemers zelf de regie over hun ontwikkeling. Dat begint al op dag één. Roel Jansen legt uit: “Iedereen mag op zijn eerste dag zijn eigen werkkleding en gereedschap bestellen in onze webshop. Er is geen budget. Met die verantwoordelijkheid moeten mensen meteen leren omgaan. Daarnaast leren ze ook van hun collega’s. Als ze zien dat hun collega handige gereedschappen gebruikt, kunnen ze die gewoon zelf bestellen, zonder toestemming.”

 

Medewerkers krijgen vanaf dag één regie over hun eigen ontwikkeling

 

Generalisten

Werknemers zitten bij RJ Networks & Security echt zelf achter het stuur. Zij bepalen waar ze naartoe willen met hun loopbaan. Aan Roel de taak om te kijken hoe het bedrijf hen kan ondersteunen. Roel: “Dat kan een theoretische cursus zijn, maar evengoed een intern project. Wil iemand iets bijleren over beveiligingstechniek? Dan moedigen we dat aan.” Maar het stopt vaak niet bij één cursus. Het bedrijf wil werknemers zo breed mogelijk opleiden. “Wanneer je breed bent opgeleid, kun je op meer plekken in het bedrijf terecht. We belonen werknemers die hun skillset verbreden. Wanneer je gespecialiseerd bent in één ding, is een leven lang ontwikkelen op een gegeven moment klaar. Een brede opleiding is niet alleen efficiënter, het vergroot ook je werkplezier.”

 

Keerzijde

RJ Networks & Security werkt met zelfsturende teams. Elk team maakt zelf berekeningen, voert gesprekken met klanten en medewerkers en doet alle werkvoorbereidingen. Een medewerker draagt per dag wel 10 verschillende petten. Je moet dus over een brede waaier aan skills beschikken. Dat is niet altijd eenvoudig, moet ook Roel toegeven: “Een goede projectleider is niet altijd een goede projectmedewerker. Zelfsturende teams vragen iets extra’s van onze werknemers. Het is niet voor iedereen weggelegd. Zeker nu we blijven groeien. De bedragen worden groter, dus de risico’s en verantwoordelijkheden ook. Maar daarnaast heeft het ook leuke effecten, denk aan bevordering van de sociale cohesie.”

 

Wanneer je breed bent opgeleid, kun je op meer plekken in het bedrijf terecht

 

Frietkar op de bouwplaats

Dat de aanpak van Roel werkt, bewijzen de cijfers. RJ Networks & Security is een groeiend bedrijf. En ook de medewerkers delen in de successen. Roel: “Wij werken niet met bonussen, maar we delen wel onze cijfers met iedereen. Zo ziet elk team en elke medewerker hoe hun werk bijdraagt aan het succes. Dat vieren we dan ook met z’n allen, met etentjes of een frietkar op de bouwplaats. Zo valt niemand buiten de boot.”  

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen