Van verschillen naar verrijking: succesvol samenwerken met statushouders

Hoe biedt je als mkb-ondernemer statushouders op een succesvolle manier een kans op werk? Brabants Besten Willy Swinkels, koploper op het gebied van inclusief werkgeverschap, geeft tips.

Werken is ontzettend belangrijk en waardevol. Zeker wanneer je nieuwkomer in een land bent. Op de werkvloer leer je snel een nieuwe taal en cultuur kennen, bouw je een netwerk op en ontwikkel je zelfvertrouwen. Door te werken kunnen statushouders, oftewel vluchtelingen met een verblijfsstatus, bovendien sneller een bestaan opbouwen en bijdragen aan de samenleving. Om meer statushouders aan werk te helpen trekt het kabinet de komende drie jaar € 37,5 miljoen uit*. Hiervan wordt € 10,5 miljoen beschikbaar gesteld aan werkgevers om maatwerkbegeleiding aan statushouders op de werkvloer te bieden. Maar waar begin je als werkgever? Hoe biedt je statushouders op een succesvolle manier een kans op werk? Wij vroegen het Brabants Besten Willy Swinkels, koploper op het gebied van inclusief werkgeverschap.

Op de werkvloer bij Swinkels Glas, het glaszetbedrijf van Brabants Besten Willy Swinkels, is ongeveer 70% van de mensen onder te verdelen in ‘een speciale doelgroep’. Van vluchtelingen en ex-werklozen tot vroegtijdige schoolverlaters of mensen met een beperking. En dat is zo de afgelopen twintig jaar gegroeid. “Zo’n twintig jaar geleden konden we via de reguliere weg niet meer aan personeel komen. Uit noodzaak ben ik toen buiten de gebaande paden gaan kijken,” vertelt Willy. “De eerste persoon met een andere achtergrond die ik aannam, was iemand met een spieraandoening.” Met wat aanpassingen kon ze bij Swinkels Glas aan de slag. Door te werken voelde ze zich gewaardeerd en kreeg ze weer het gevoel dat ze ergens bij hoorde. Willy vervolgt: “Het voelde voor mij goed dat ik als werkgever meerwaarde kon bieden aan iemand. Dat ik echt iets voor haar kon betekenen. Met die ervaring op zak is het “inclusiviteitszaadje” geplant.”

 

“Weet bij wie je moet zijn”

Inmiddels is Willy ook ervaringsdeskundige als het gaat om het bieden van een werkplek aan statushouders. Naast hem zijn er vele andere werkgevers die kijken naar de mogelijkheden en vanuit goede intenties statushouders willen aannemen. Maar, dat is nog niet altijd zo gemakkelijk. Veel ondernemers weten volgens Willy namelijk niet welke hulp ze vanuit verschillende instanties kunnen krijgen. “Wil je statushouders een werkplek bieden, dan moet je weten bij wie je moet zijn én wat er zoal mogelijk is.”, legt Willy uit. “Er zijn verschillende fiscale regelingen waar je van gebruik kan maken, zoals de no- of low risk polis. Met zo’n polis loop je als werkgever minder financieel risico wanneer het toch misloopt op de werkvloer. Ook hebben gemeentes soms eigen regelingen, zoals een werkcheque, die werkgevers een steuntje in de rug geeft om statushouders in dienst te nemen.”

“Daarnaast is het ontzettend belangrijk om de juiste begeleiding te bieden”, vervolgt Willy. “Statushouders spreken de taal meestal niet en hebben vaak andere normen en waarden. Een taalcoach of tolk kan dan een uitkomst bieden. Met de juiste begeleiding hoeven verschillen helemaal geen probleem te zijn. De begeleiding kun je ook via je gemeente regelen, bijvoorbeeld in de vorm van een jobcoach. Op deze manier kun je als mkb-ondernemer de begeleiding aan een professional overlaten. Collega-ondernemers zien het aannemen van statushouders wellicht als veel gedoe, maar dat hoeft het niet te zijn, zolang je maar weet bij wie je moet zijn en korte lijntjes houdt.”

 

Zorg voor korte lijntjes en maatwerkbegeleiding

 

Willy zijn gouden tip? “Maak maatwerkafspraken met de partij die de kandidaat aanbiedt. Ik zorg ervoor dat de statushouder een veilige werkplek heeft en – indien nodig – bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgt om een rijbewijs te halen en de Nederlandse taal te leren. Daartegenover wil ik wel zeggen dat er na een bepaalde tijd een vast contract aangeboden kan worden. Maak ook afspraken over een proefperiode zodat je aan elkaar kunt wennen en eerlijk kunt zeggen als het helaas toch niet matcht. Zorg dat je zulke dingen vooraf goed afspreekt.”

 

Ondernemen met een goed gevoel

Sociaal ondernemerschap kost tijd en moeite, maar dat is het voor Willy meer dan waard. Hij ziet de diversiteit als een verrijking. Het geeft kleur aan zijn bedrijf. Willy vertelt trots hoe hij op kleine schaal binnen Swinkels Glas grote maatschappelijke problemen opgelost ziet worden. “Ik zie hoe iemand die nooit contact had met mensen uit een ander land nu dikke maatjes is geworden met een statushouder. Door samen te werken en in aanraking te komen met andere culturen, leren mensen van elkaar en krijgen ze begrip voor elkaar.” “Discriminatie,” zegt Willy, “dat komt bij ons niet meer voor. En dat geeft mij als ondernemer een goed gevoel.”

Daarnaast merkt Willy dat sociaal ondernemerschap een trouwe, loyale groep werknemers creëert. “Statushouders zijn ontzettend blij als ze hier dankzij hun werk voeten in aarde krijgen. Ze hebben lang geen vastigheid gehad en dat kan je ze als werkgever wel bieden. Die zekerheid en het feit dat ze opgeleid worden tot echte vakmensen zorgt voor wederzijds vertrouwen. Zo iemand gaat ons bedrijf niet snel meer verlaten, en dat is natuurlijk ontzettend fijn als werkgever”, sluit Willy tevreden af.

 

*Bron: Rijksoverheid.nl: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/07/11/szw-meer-statushouders-aan-het-werk

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen