"Talent ontdekken en aan het werk krijgen, een mooiere overwinning is er niet."

Een enthousiastere ondernemer ga je niet snel tegenkomen. Kornee van Terheijden leeft voor zijn bedrijf. Door de jaren heen heeft hij Van Terheijden Rioolservice op de kaart gezet, nu wil hij de hele sector vooruithelpen.

Mensen helpen 

Kornee richtte 25 jaar geleden zijn eigen rioolservicebedrijf op. Sindsdien schieten hij en zijn 22 collega’s mensen te hulp bij verstoppingen, renovaties of andere problemen met hun riolering. Riolering? Poep en pis? Klinkt niet als een leuke sector? Kornee ziet het anders: “Rioolservice gaat om mensen helpen. Je moet je kunnen verplaatsen in de problemen van iemand anders. Oplossingsgericht denken is de basis van wat wij doen. Iemand echt uit de nood kunnen helpen, beter wordt het niet.” 

Bevlogenheid  

Zijn passie en bevlogenheid probeert Kornee over te brengen op de rest van het bedrijf. En dat vraagt tijd. Kornee: “Ik knok er hard voor om een positieve sfeer in het bedrijf te krijgen. Maar zoals altijd, gaat het bij ons ook met vallen en opstaan. Er vertrekken best vaak mensen. Dan raak je niet alleen hun kennis, maar ook hun bevlogenheid kwijt. Het kost veel moeite om nieuwe mensen met diezelfde passie te vinden. Je moet telkens weer van nul beginnen.” Maar wat doe je eraan? Waar vind je als rioolservicebedrijf gepassioneerd en gekwalificeerd personeel? 

Torio 

Kornee vond de oplossing na veel denkwerk en gesprekken met mensen uit de branche. In plaats van op zoek te gaan naar personeel, startte hij zelf personeel op te leiden. En zo zag zes jaar geleden Torio het levenslicht. Torio is een technisch opleidingscentrum voor mensen met én zonder diploma die in de rioolsector aan de slag willen gaan. Docenten en trainers leiden mensen op, waarna ze doorstromen naar een van de aangesloten bedrijven. Dat kan naar Van Terheijden zelf zijn, maar net zo goed naar de concurrent. Kornee: “Die samenwerking met andere bedrijven is heel belangrijk. Je moet er echt niet vies van zijn. Je kan zoveel kennis delen en bijleren dat iedereen er beter van wordt.” 

Rugzak 

De mensen die bij Torio aankloppen, zijn soms mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een rugzak aan het werk krijgen, is een uitdaging. Eentje die Kornee maar al te graag aangaat: “Het kost tijd om iemand op te leiden. Je moet erin investeren, ook al ligt het rendement in het begin misschien laag. Maar als je talent kan ontdekken en weer aan het werk helpt, dat is een echte overwinning. Voor Torio, maar ook voor de persoon zelf.” 

Van dagbesteding naar monteur 

Soms is die overwinning ronduit spectaculair. Zo slaagde Kornee er al twee keer in om iemand uit de dagbesteding aan de slag te laten gaan als zelfstandig technicus. “Zulke jongens hebben jaren lang gehoord dat ze helemaal niets kunnen. Na veel opleidingen, ervaringen, vertrouwen geven en stapje voor stapje groeien, rijden ze nu als zelfstandig monteur met een rijbewijs rond. Van dagbesteding naar professioneel aan de slag. De motivatie van die jongens is ongelooflijk.” 

Kornee straalt als hij erover vertelt. Met Torio heeft hij een manier gevonden om zijn passie voor het vak over te brengen op anderen. En zo zijn we terug bij het begin: “Onze jongens gaan weg bij de klant als echte helden. Dan zie je ze gewoon groeien. Dat is waarvoor we het doen.”  

Afbeeldingen

Succesvol maatschappelijk verantwoord ondernemen
              

brabants besten

interviews

in het nieuws

agenda

podcasts & webinars

publicaties

Betrokken werkgeverschap voor de toekomst
              

inclusiviteit

sociale innovatie

leven lang ontwikkelen

economie van morgen

Neem contact op
en volg ons online 

              

blieftink@brabant.nl

inschrijven nieuwsbrief

Ga naar de Twitter (X) pagina van Innovatief werkgeverschap  Ga naar de LinkedIn pagina van Innovatief werkgeverschap

              

 
Cookie-instellingen